Primul pas atunci când primiţi salariul este să vă faceţi o listă de priorităţi pentru cheltuielile pe care le aveţi.
Pasul următor constă în diminuarea acestora, iar cea mai mare provocare este de a rezista tentaţiei de a cumpăra lucruri care vă plac pe moment, dar de care, de fapt, nu aveţi nevoie. Contează şi modul în care utilizaţi banii din cont.
„Atenţie la cel mai mic detaliu, de la cardul de salariu, de la ce bancă, ce comisioane, să avem grijă să nu retragem bani de la ATM, când putem plăti cu el direct în magazin fără costuri suplimentare”, recomandă consultantul financiar Diana Ţăruş.
Un alt sfat este să renunţaţi la mâncarea gata preparată, cumpărată din oraş. Un abonament la o cantină din apropierea serviciului ar reduce mult din costuri. În plus, dacă vă luaţi la pachet mâncare gătită de acasă costurile cu hrana ar putea fi reduse şi cu 80%. Cheltuielile pot scădea mult şi dacă renunţaţi la transportul cu maşina personală. Un abonament lunar pentru transportul în comun costă în jur de 50 de lei. Aşadar cu mult mai puţin decât ar trebui să plătiţi pentru carburantul necesar maşinii personale.
Dacă vreţi să vă cumpăraţi un frigider, un aragaz sau un televizor, ar fi de preferat ca înainte de a intra în magazin să economisiţi câteva luni, astfel încât efortul financiar să fie unul redus. O a doua variantă ar fi să apelaţi la rate direct la comerciant. Rate pentru care nu aveţi dobândă dacă le plătiţi la termen.
Tot în rate pot fi cumpărate şi vacanţele, indiferent dacă alegeţi un pachet turistic în ţară, sau o destinaţie exotică.
„Noi recomandăm turiştilor noştri să îşi rezerve vacanţa cu minim 6 luni înainte pentru a beneficia de o reducere, discount, early booking de maxim 30%”, spune Cosmina Vladu, director al unei agenţii de turism.
Iar pentru a fi siguri că toate facturile sunt plătite, este indicat să apelaţi la serviciul de direct debit din contul de salariu.
„În momentul în care furnizorul de servicii emite o factură, practic banii sunt viraţi automat şi nu avem grija că nu am plătit o factură, că putem fi penalizaţi, sau că ni se pot tăia serviciile, lumină, telefon”, este sfatul consultantului Diana Ţăruş.
Băncile oferă, de asemenea, posibilitatea clienţilor să îşi mute o parte din salariu în conturi de economii cu dobânzi de până la 6 % an, bani care pot fi retraşi la nevoie fără a pierde dobânda acumulată.