Situație fără precedent la Constanța. Societatea de termoficare face un împrumut bancar de 80 de milioane de lei, ca să poată produce căldura pentru această iarnă. Reprezentanţii societăţii de termoficare susțin că s-a ajuns aici din cauza unui decalaj între producerea energiei şi încasarea plătilor de la consumatori.
Împrumutul pentru căldură a împărțit constănțenii în două tabere.
„Nu prea e corect. Plătim taxe şi impozite, ar fi trebuit să aibă bani”.
”Serios? Păi o să ajungem şi mai rău. Dacă au ajuns în halul ăsta, nu e de bine.”
„Păi, din moment ce plătim taxe și impozite... unde ar fi banii?”
„Din moment ce toată țara se împrumută pentru te miri ce, nu văd ce m-ar surprinde că se împrumută pentru căldură. Eu zic că e un lucru bun, dacă nu au din altă parte fonduri. Nu poţi să laşi oamenii în frig”
”Mi se pare firesc ca, la un moment dat, să se ia măsurile care se pot lua în acel moment. Dar în același timp trebuie să fie o balanță”
Reprezentanţii societăţii de termoficare susțin că s-a ajuns în acestă situaţie din cauza unui decalaj între producerea energiei şi încasarea plătilor de la consumatori.
„De la momentul în care noi facturăm către operatorul care asigură transportul, distribuţia şi furnizarea, dânşii la rândul lor facturează către consumatorii casnici sau non casnici, iar încasarea sumelor din energia produsă într-o lună se întâmplă la un interval care depăşeste 90 de zile”, explică Daniel Popa, director Termocentrale Constanţa.
Primăria spune că împrumutul va fi garantat cu veniturile proprii și achitat pe măsură ce abonaţii vor plăti facturile.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia