Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Recordul îl deține cozonacul, care se vinde în piață chiar și cu 190 de lei bucata. Iar produsele tradiționale s-au scumpit cu aproximativ 8%, spun specialiștii - un kilogram de jumări se vinde chiar și cu 85 de lei.
„ - Prețurile cum vi se par?
- Mi se par foarte mari.
- Față de anul trecut au mai crescut?
- Față de anul trecut au crescut cu cel puțin 15-20%. Anul trecut, am luat cu 28-30 vita și acum e peste 30”, spune ...
„Mărite. Toate s-au mărit, și la pui, și la porc, și la vită. De asta mă uitam la vită - era 30, acum e 33, deci peste tot s-a scumpit”, constantă ....
Cozonacii se vând și cu 200 de lei. Toba, caltaboșul și lebărul s-au scumpit cu 8%. Astfel, România are a cincea cea mai scumpă carne de porc din UE, arată datele Comisiei Europene.
„Am fost anunțați pe creșteri de prețuri strict la produsele tradiționale, adică pe șoric, tobă, leber, anumite tipuri de costiță, cârnați, adică exact ce vrea omul pe masa de Crăciun. Creșterea e undeva la 6-8 procente, dar ce ne-a frapat e că primul pe listă e șoriciul”, spune Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.
În prezent, în piețele din Capitală, un kilogram de ceafă de porc fără os costă în jur de 35 de lei, iar muschiul - 41 lei. Un kilogram de șorici se vinde cu 39 de lei, iar jumările ajung și 85 lei kilogramul.
„- Cam ce buget aveți anul acesta pentru masa de Crăciun?
- 1.000 - 1.500 lei...
- A mai crescut față de anul trecut?
- Da.
- Cam cu cat?
- 20-25%”, spune ....
„Anul acesta, prețurile încep de la 70 lei pentru brazii mai mici și pot atinge câteva sute de lei pentru brazii mai mari. De exemplu, acest brad care are 4 metri costă în jur de 500 de lei”, transmite Amalia Dobre, jurnalist Digi24.
„- Care este cel mai mai mare brad pe care îl aveți la vânzare și la ce preț?
- 7,7 m și costă 6.999 lei”, spune Marian Gheorghe, comerciant.
Comercianții spun că cei mai căutați brazi sunt cei de peste 1,5 metri. Aceștia costă în jur de 100 de lei.
Editor : Izabela Zaharia