Video Cum alegem carnea pentru masa de Crăciun. Recomandările ANSVSA pentru cumpărături în perioada sărbătorilor
Data publicării:
Înainte ca românii să se apuce de cumpărăturile pentru masa de Crăciun, aceștia primesc sfaturi: cum să se asigure că friptura, cârnații și sarmalele nu vor fi doar gustoase, ci și sănătoase. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) a prezentat un ghid cu recomandări pentru cei care cumpără carne de porc în perioada sărbătorilor.
După achiziționarea cărnii de porc sau a alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate în spații frigorifice pentru a evita riscul de contaminare. În cazul unui porc sacrificat în gospodărie, această sacrificare trebuie făcută sub control sanitar veterinar. Este obligatorie efectuarea unui examen trichineloscopic, iar acesta costă între 26 și 90 de lei, plus TVA. Este interzisă sacrificarea porcilor în zonele afectate de pesta porcină africană. Dacă vă faceți cumpărături în târguri sau piețe, este obligatoriu să verificați funcționarea vitrinelor frigorifice.
De asemenea, în cazul brânzeturilor achiziționate, acestea trebuie să fie în ambalaje de unică folosință și să conțină date despre producător. În ceea ce privește comerțul online, ar fi bine să verificați dacă comerciantul de la care cumpărați asigură condiții de transport și păstrare și dacă are autorizație sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor. Pentru informații suplimentare, puteți să vă adresați medicului veterinar de circumscripție sau să apelați call center-ul ANSVSA: 0800.826.787, relatează Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.