Paradox românesc. Angajaţi ai statului care s-au bucurat de majorarea salariilor, din vară, au rămas acum fără bani pentru că autorităţile locale nu au suficienţi bani la buget să achite lefurile majorate. Într-o comună din Botoşani, edilii şi-au majorat singuri lefurile, iar acum primăria nu mai are bani nici pentru transportul elevilor la şcoală.
În comuna Dimăcheni locuiesc 1.600 de oameni. Într-o comună atât de mică, aleșii locali și-au votat în februarie printr-o hotărâre de consiliu local majorarea veniturilor. Astfel că primarul a ajuns a la un salariu brut de 5.800 de lei în fiecare lună.
În vară, edilii din Dimăcheni au încercat să-şi crească din nou lefurile, dar prefectura Botoşani a respins hotărârea de consiliu.
Valentin Albu, viceprimarul comunei Dimăcheni: „De la bugetul de stat ne-a dat, nu ne-a dat mai nimic.”
Viceprimarul recunoaşte că elevii ar fi avut cu ce merge la școală, dacă salariile nu s-ar fi mărit.
„În buget erau bani ca să nu se întâmple cauza asta cu elevii.”
20 de copii nu au mai ajuns la școală de săptămâna trecută.
Părinte: „Ca să ajungă la școală, să nu întârzie trebui să se trezeacă la ora 5, la 5 jumate să plece de acasă.”
Şi în Prahova, noua lege a salarizării a lăsat mai multe primării cu visteriile goale.
Pentru Asineta Ionescu, învăţătoare de 22 de ani, e pentru prima dată că nu-şi ia salariul.
Asineta Ionescu, învăţătoare: „Meseria noastra este o meserie nobilă şi grea. Nu poţi trăi fără să ai bani.”
În această situație sunt 17 profesori care predau la Salcia şi încă 18 profesori din Lapoş.
Mioara Vasile, lider de sindicat: „Momentan au rămas înmărmuriţi, au bănci, au copii la şcoală ca şi mine.”
Viorel Barbu, viceprimar comuna Lapoş: „Am făcut demersuri la Direcţia Finanţe Publice Prahova, așteptăm răspunsul, cred că se rezolvă cât de curând.”
Politicienii care au promovat noua lege a salarizării spun că primarii sunt responsabili de modul în care îşi cheltuiesc bugetele.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „N-am auzit de asta, orice primărie e autonomă, are libertatea prin hotărârea de consiliu local să aprobe atât statul cu funcții, organigrama, cât și bugetul, ei hotărăsc câți bani alocă pentru salarii și cât pentru dezvoltare, au această autonomie pe care au cerut-o în mod corect că este un principiu european, dar au și responsabilitatea deciziilor pe care le iau.”