„Dacă trăieşti lângă o groapă de gunoi, este uşor să uiţi că Dumnezeu a creat toţi oamenii egali. Eram un alt om când trăiam în oraş. Acum sunt un alt om. Sentimentele mele sunt schimbate, m-am schimbat într-un mod pe care nu pot să-l explic nici în engleză, nici în română”, spunea tânărul în documentarul filmat de britanici.
Echipa de filmare care a realizat documentarul a ajuns pentru prima dată la Pata Rât în anul 2013.
Alexandru Fechete, naratorul documentarului „Vin românii”: A întrebat dacă poate să filmeze în comunitate că îi place, pentru că a găsit un personaj, că vrea să arate care este viaţa romilor şi de unde pleacă de ajung în străinătate să cerşească, să fure. Eu când am auzit aceste lucruri, am spus că sunt de acord, dar cu condiţia să arate ceea ce e adevărat, să nu editeze nimic şi atunci nu mi-a fost ruşine că sunt sărac, e o binecuvântare, mi-am arătat viaţa, cum trăim şi prin ce am trecut.
Alexandru nu crede că ceea ce a povestit în film a avut menirea să denigreze pe cineva.
Alexandru Fechete, naratorul documentarului „Vin românii”: Nu cred că există loc la fel de sărac în Europa precum Pata Rât. Este un lucru bun că putem să venim să muncim în ţara voastră. „This is real”, asta a fost, românii tot timpul vor să arate numai părţile frumoase şi vor să fie lăudaţi. Da, într-adevăr, avem doctori, oameni calificaţi în Anglia care muncesc.
Florin Stanciu, liderul comunităţii de la Pata Rât: Cred că după vizionarea ultimului documentar foarte multă lume şi-a dat seama că intenţia noastră nu a fost să acuzăm pe cineva sau să scoatem în evidenţă anumite lucruri şi practic Alex şi-a povestit viaţa lui de zi cu zi.
După apariţia sa în film multă lume l-a criticat, mărturiseşte Alexandru, inclusiv membrii ai comunităţii în care locuieşte. Singura lui dorinţă, dar şi a celorlalţi de aici este să reuşească să se mute cât mai repede într-un loc mai bun.
1.800 de oameni, dintre care o mie de copii, locuiesc lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca.