Cine este, de fapt, creatorul Bitcoin? Un documentar susține că a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din lumea tehnologiei

Data actualizării: Data publicării:
Statuia lui Satoshi Nakamoto, misteriosul creator al Bitcoin, în Budapesta
Creatorul Bitcoin ar putea fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere de peste 66 de miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Un nou documentar susține că a reușit să dezlege enigma adevăratei identități a creatorului Bitcoin, cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Dezvăluirile făcute în documentar ar putea provoca un șoc în lumea piețelor financiare și ar putea chiar să influențeze alegerile prezidențiale din SUA, având în vedere eforturile pe care fostul președinte Donald Trump le-a făcut pentru a-și atrage sprijinul utilizatorilor Bitcoin, relatează Politico.

Documentarul HBO este realizat de Cullen Hoback, regizor și producător american nominalizat la premiul Emmy care a primit aprecieri din partea criticilor pentru seria „Q: Into the Storm”, în care autorii teoriei conspirației Qanon au fost dezvăluiți.

Bitcoin a devenit fenomenul financiar al erei internetului. Încă de când a fost creat, în 2009, această criptomonedă a devenit un depozit de valori pentru cei convinși că banii tradiționali sunt devalorizați sistematic.

Totodată, Bitcoin a devenit și un instrument speculativ pentru cei care se simt excluși de pe piețele financiare obișnuite și o metodă populară de plată pentru produse și servicii ilegale, precum droguri, fraudă cibernetică și crime la comandă.

Susținut de personaje importante precum șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk, Bitcoin a devenit o clasă de active de trilioane de dolari, devenind atât de valoroasă încă până și băncile centrale au fost nevoite să abordeze criptomoneda ca pe un potențial adversar al propriilor lor sisteme.

Dezvăluirea identității reale a lui Satoshi riscă să stârnească controverse uriașe, precum eventuala complicitate a sa în comiterea de infracțiuni facilitate de Bitcoin.

Satoshi ar putea fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă: el ar deține 1,1 milioane de Bitcoin, însă nu se știe sigur dacă mai are acces încă la cheile criptografice ale acestei bogății. Dacă le-ar avea, averea sa s-ar ridica acum la 66 de miliarde de dolari și ar fi pe locul 25 în lista Forbes a celor mai bogați oameni.

Bitcoin Illustrations, Brussels, Belgium - 10 Sep 2022
Mai multe portofolii de criptomonede din „era Satoshi” au devenit active pentru prima dată din 2009. Foto: Profimedia Images

Unele dintre cele mai vechi portofolii de criptomonede s-au reactivat înainte de difuzarea documentarului

Pe măsură ce data difuzării documentarului se apropia, mai multe portofolii de criptomonede din „era Satoshi” au devenit active pentru prima dată din 2009.

Potrivit Bitcoin Magazine, cel puțin 250 de bitcoin – cu o valoare aproximativă de 15 milioane de dolari – au fost retrași din aceste portofolii în ultimele trei săptămâni.

Cu toate că monedele nu sunt legate oficial de portofolii folosite de Satoshi Nakamoto, ele au rămas inactive din primele zile ale Bitcoin, atunci când criptomoneda aproape că nu avea nicio valoare. Creatorii portofoliilor sunt cu siguranță unii dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Satoshi.

Identitatea adevărată a lui Satoshi Nakamoto rămâne una dintre cele mai mari mistere din ultimii ani.

Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana care a publicat prima „cartea albă” privind serviciile oferite de Bitcoin pe data de 31 octombrie 2008. În 2010, după ce a atras un grup de experți în criptografie și programare, Nakamoto a dispărut.

Ultimul mesaj public postat de Nakamoto era legat de site-ul fondat de Julian Assange: „WikiLeaks a lovit cuibul de viespi, iar roiul se îndreaptă spre noi... fac acest apel la WikiLeaks să nu încerce să folosească Bitcoin. Bitcoin este o comunitate beta mică la început de drum. Nu ați avea de câștigat decât o sumă mică, iar atenția pe care ne-ați aduce-o probabil că ne-ar distruge în această etapă.”

mască-anonymous-statuie-satoshi-nakamoto-bitcoin
Satoshi Nakamoto nu a mai postat niciun mesaj online din 2010. Foto: Profimedia Images

O ghicitoare greu de rezolvat: Cine ar putea fi adevăratul Satoshi Nakamoto

În anii ce au urmat, mulți au încercat să rezolve ghicitoarea Satoshi, dar au eșuat – prima încercare cunoscută fiind cea a jurnalistei Leah McGrath Goodman, în 2014. Ea l-a identificat pe Dorian Nakamoto ca prim suspect, dar acesta a negat.

În 2016, criptograful australian Craig Steven Wright a ieșit din umbră și a pretins că el este Satoshi, după publicarea unor documente în presă în care numele său era asociat cu creatorul Bitcoin.

În ciuda faptului că vorbele sale au fost susținute de mai mulți membri importanți ai comunității, campania sa de a convinge lumea că el este creatorul Bitcoin a fost aruncată în aer în ultimul moment, când Wright nu a fost în stare să publice dovezile cu care a promis că va demonstra cine este cu adevărat.

În luna martie a acestui an, un judecător de la Înalta Curte de Justiție de la Londra a declarat că Wright nu este Satoshi Nakamoto, iar australianul este acum acuzat de mărturie mincinoasă.

craig-wright-cripto-bitcoin
Informaticianul Craig Wright (în poză) a pretins că este adevăratul Satoshi Nakamoto, dar o instanță de la Londra a decis că australianul a mințit. Foto: Profimedia Images

Alte persoane suspectate că ar fi Satoshi sunt inginerul de software Hal Finney, care între timp a murit, inginerul de sisteme Dorian Nakamoto, informaticianul Nick Szabo și Adam Back, inventatorul Hashcash.

Mulți din comunitatea Bitcoin resping încercările de a-l identifica pe Satoshi, susținând importanța dreptului său de a rămâne anonim.

Satoshi a făcut un cadou lumii atunci când a creat Bitcoin, „dar a ales intenționat să rămână anonim – o decizie ce trebuie respectată”, a spus Peter McCormack, un podcaster Bitcoin care a fost în trecut dat în judecată pentru că a pus la îndoială faptul că Wright ar putea fi Satoshi.

„Eforturile de demascare [a lui Satoshi] nu sunt doar iresponsabile, dar și potențial periculoase”, a mai spus McCormack.

Documentarul HBO „Money Electric: the Bitcoin Mystery” va apărea miercuri, 09.10.2024, la ora 3:00, ora României.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doliu în lumea fotbalului! George a murit la doar 31 de ani! L-au găsit mort în piscina casei sale
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Motivul pentru care Gina Matache s-a băgat în viața Oanei după divorț: „Aveam senzația că am fost deconectată...
Film Now
Brooke Shields își trăiește a doua tinerețe la 59 de ani. Superbă într-o ținută cu crăpătură pe picior...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, în costum de baie sau chiar topless, în prima ședință foto îndrăzneață după divorț. Acum știe...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan