Asistentele schimbă lenjeria mai repede dacă primesc mici atenţii, iar operaţiile merg si ele mai bine tot pe bază de stimulente. Lângă mărturiile celor păţiţi deja stau şi confesiunile românilor care au renunţat la tratamentul de la stat. Au ales clinicile particulare în care, spun ei, bolnavul primeşte atenţia cuvenită şi e tratat la timp.
Reporterii Digi24 au ales aleatoriu un spital de stat din Capitală. Au vrut să afle de ce condiţii ar putea avea parte, de exemplu, un adult internat la secţia de urologie. Răspunsul a venit tranşant din partea celor aflaţi în suferinţă.
Reporter: Asistentele cum se poartă? Trebuie să ai grijă de ele?
Pacient:De toţi. Dacă nu-i bagi în seamă, nici ei nu te bagă.
Până să ajungi să oferi mici atenţii, trebuie mai întâi să te asiguri că există şi loc de internare.
Boala nu are însă răbdare. Pacienţii care-au avut ghinionul să fie trataţi superficial în spitalele de stat nu ar mai vrea acum să repete experienţa aşa ca acum apelează la privat.
Iar spitalele private câştigă teren. Pacienţii spun că acolo programările sunt întotdeauna respectate iar calitatea serviciilor net superioară:
„La particular am mers programat, imediat. La ora la care eşti programat pentru operaţie intri, că nu durează mult. E ok totul”, mărturistește un pacient.
67 de spitale private au în prezent contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.