Divorţul pronunţat în străinătate trebuie înregistrat în România

Data publicării:
acte-necesare-pentru-divort

Aşadar, dacă sunteţi cetăţeni români cu domiciliul în străinătate sau sunteţi căsătoriţi cu cetăţeni străini, puteţi face acest lucru în România. Există mai multe proceduri.

În funcție de țara în care s-a pronunțat decizia de desfacere a căsătoriei, există trei proceduri care pot fi parcurse în România, pentru recunoașterea hotărârii. Fie se înscrie divorțul direct la Starea Civilă, fie se cere în instanță recunoașterea hotărârii pronunțate de un judecător străin sau prin intermediul misiunilor diplomatice ale României.

În primele două cazuri aveți nevoie de o serie de documente înainte de a vă prezenta în fața funcționarilor, respectiv a instanței. Este vorba despre hotărârea de divorț pronunțată de instanța străină, în original și în copie legalizată, dovada că decizia este definitivă, precum și orice alte documente considerate relevante de autorități.

În al treilea caz, trebuie să vă prezentați personal la misiunea diplomatică a statului român din ţara unde locuiți. Trebuie să completați o declaraţie pe proprie răspundere, însă trebuie să aveți paşaportul, în original şi copie, dar şi documentul de stare civilă tradus în limba română. Pentru încheierea procedurii, trebuie să achitați şi o taxă consulară, care variază în funcţie de statul în care vă aflați.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri