Acte necesare pentru cununia civilă. Cu cât timp înainte de căsătorie se depun documentele
Pentru încheierea căsătoriei la starea civilă, viitori soți trebuie să depună o serie de documente la primăria locului de domiciliu sau de reședință al unuia dintre ei. Căsătoria se va încheia începând cu a 11-a zi de la depunerea declarației de căsătorie, dar nu mai târziu de a 30-a zi. Lista cu acte necesare pentru cununia civilă.
Declarația de căsătorie se completează personal, de viitori soți, în scris, iar locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Cununia civilă se poate încheia și în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului dacă, din motive temeinice, doveditoare, unul dintre soți nu se poate prezenta în locație (de ex: suferă de o boală și nu se poate deplasa).
Ce acte sunt necesare pentru cununia civilă în România
Pe lângă declarația de căsătorie completată de către viitori soți, dosarul cu acte pentru cununie civilă trebuie să conțină și următoarele documente:
- Actele de identitate ale viitorilor soți, original și copie;
- Certificatele de naștere ale viitorilor soți, original și copie;
- Certificat medical privind starea sănătăţii (acest act doveditor este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii și trebuie să conţină menţiunea clară că persoana se poate/sau nu căsători);
Dacă este cazul, unul dintre soți a mai fost căsătorit, este nevoie și de:
Documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (de ex: actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
În declarația de căsătorie, viitorii soți vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie și vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform prevederilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales.
În situația în care viitorii soți stabilesc un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, vor prezenta la dosar și un exemplar original al convenției matrimoniale, autentificată de notarul public.
Acte necesare pentru încheierea căsătoriei în România cu un cețățean străin
- Actele de identitate în original (în cazul cetățenilor din statele membre U.E și/sau pașaport în care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României);
- Certificatele de naștere, în original;
Pentru cetățeanul străin, documentele trebuie să fie apostilate sau supralegalizate (procedură necesară pentru atestarea valabilității), după caz, traducere legalizată (traducerile legalizate care nu sunt făcute la un traducător autorizat în România vor fi apostilate sau supralegalizate, după caz);
(Apostila dovedeşte că actul pe care a fost aplicat respectă cerinţele de validitate reglementate de un stat).
- Documentul eliberat ori autentificat de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, din care să rezulte că cetăţeanul străin îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională şi nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei în România, cu excepţia cetăţenilor statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică, ce pot prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţările respective (certificatul de cutumă);
- Documente din care să rezulte desfacerea /încetarea căsătoriei anterioare, dacă este cazul, apostilate sau supralegalizate, după caz, în original și traducere legalizată;
- Declaraţii notariale ale viitorilor soţi din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile necesare încheierii căsătoriei în România precum şi legea aplicabilă a regimul matrimonial ales, legea străină/română.
În cazul în care legea aplicabilă este cea română, se precizează regimul matrimonial ales (comunitate legală, separaţie de bunuri sau comunitate convenţională).
- Certificatul medical privind starea sănătăţii, aflat în termen de valabilitate, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data exactă și semnătura medicului. Certificatele medicale sunt valabile 30 de zile de la data emiterii, și trebuie să cuprindă mențiunea "persoana se poate căsători”;
- Certificatele medicale emise de instituții medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României trebuie să conțină toate datele din formularul-tip și să fie însoțite de traducerea legalizată în limba română.
În ziua depunerii declaraţiei de căsătorie, precum şi în ziua oficierii căsătoriei, pentru persoanele care nu cunosc limba română, este necesară prezenţa unui traducător autorizat.
Pentru cetățenii străini, cu 30 de zile înainte de depunerea declarației de căsătorie, este necesar să se adreseze Biroului Căsătorii, în vederea formulării unei cereri de verificare a vizei de intrare pe teritoriul României a cetățeanului străin către Serviciul Imigrări.
Excepţie: cetăţenii Uniunii Europene.
Nu pot încheia căsătoria pe teritoriul României cetățenii străini deținători ai următoarelor documente:
- Document temporar de identitate, pentru solicitanții de azil, care are înscrisă mențiunea „identitate declarată";
- Documentul care face dovada statutului de tolerat;
- Decizia de returnare.
Cetățenii străini fac dovada identității:
În România - cu pașaportul emis de statul ai cărui cetățeni sunt, în care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României. Viza trebuie să fie valabilă atât la data depunerii declarației de căsătorie, cât și la data oficierii căsătoriei;
În străinătate - cu actul de identitate sau pașaportul emis de statul ai cărui cetățeni sunt.
Din documentele prezentate trebuie să rezulte că dețin, atât la data depunerii declarației, cât și la data oficierii căsătoriei, un drept de ședere legală în statul în care se solicită înregistrarea căsătoriei, respectiv în România.
Documente necesare pentru minorii care vor sa se căsătorească
Potrivit Codului Civil, vârsta legală pentru căsătorie este la 18 ani. Însă, dacă există motive temeinice (de ex: femeia este însărcinată sau urmează să nască în scurt timp), un minor se poate căsători legal dacă a împlinit vârsta de 16 ani, numai dacă sunt îndeplinite câteva condiții specifice. Mai exact, minorii care nu au împlinit 18 ani se pot căsători civil dacă depun următoarele documente:
- Aviz medical de la personalul calificat;
- Dovada încuviințării părinților, după caz, a tutorelui și autorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru încheierea căsătoriei, cu respectarea prevederilor Codului familiei;
- Înregistrarea cererii/declarației de căsătorie depusă de viitori soți;
- Actele de identitate aflate în termen de valabilitate, original și copie;
- Certificate de naștere, original și copie;
- Avizul medical în original;
Avizul medical, eliberat de medicul de familie, trebuie să fie în urma încuviinţării părinţilor, nu înlocuiește acordul familie, iar din documente trebuie să rezulte starea de sănătate a minorului, gradul de maturizare fiziologică, psihică şi intelectuală, acțiuni care să-i permită minorului asumarea îndatoririlor specifice căsătoriei.
- Certificat medical privind starea sănătăţii.
Medicul legist trebuie să scrie clar în aviz că minora este sănătoasă, are maturitatea fiziologică, psihică şi intelectuală necesară asumării îndatoririlor specifice căsătoriei și, dacă este cazul, că minora este însărcinată în luna a….-a, fiind aptă pentru căsătorie);
Când și unde se depun actele pentru cununia civilă
Actele se depun cu 11 zile calendaristice înainte de încheierea căsătoriei, iar acest termen include ziua în care a fost făcută declarația de căsătorie, dar și ziua în care se oficiază evenimentul.
Certificatul medical care atestă starea sănătății este valabil 14 zile de la data emiterii. Certificatul medical prenuptial trebuie să conțină parafa și semnătura medicului împreună cu mențiunea “se poate căsători/este apt pentru căsătorie”. Nu sunt acceptate certificate care conțin modificări sau ștersături.
Declarația de căsătorie trebuie completată doar de către viitori soți și se semnează în fața ofițerului de stare civilă la sediul instituției unde se oficiază căsătoria.
Numele de familie al soților după căsătorie poate fi:
- Numele pe care l-au avut înainte de căsătorie (Ex: soţul Ionescu, soţia Popescu);
- Numele unuia sau celuilalt soţ (Ex: ambii soţi Ionescu sau ambii soţi Popescu);
- Numele lor reunite (Ex: ambii soţi fie Ionescu Popescu sau Popescu Ionescu);
- Unul dintre soţi îşi păstrează numele dinaintea căsătoriei, iar celălalt soţ poate să poarte numele lor reunite (Ex: soţul Ionescu şi soţia Ionescu Popescu).
La oficierea căsătoriei actul de identitate al soţului care îşi schimbă numele va fi invalidat urmând a fi preschimbat în termen de 15 zile.
Ce analize se fac înainte de căsătoria civilă
Analizele medicale cerute prin lege sunt valabile 14 zile calendaristice din momentul primirii rezultatului, iar căsătoria nu poate fi încheiată dacă acestea nu sunt incluse în dosarul pentru Oficiul Stării Civile.
Testele medicale au rol de prevenție și tratare a unor afecțiuni cu repercusiuni grave asupra stării de sănătate a cuplului, dar și celor din jur, implicit a sănătății unui viitor copil.
Certificatul medical prenuptial se eliberează de către medicul de familie pe baza rezultatelor analizelor efectuate. Pe lista analizelor înainte de căsătorie sunt;
- Analize medicale de sânge pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului )VDRL/TPHA, anticorpi ani-HIV);
- Radiografie pulmonară pentru diagnosticarea tuberculozei.
Pentru încheierea căsătoriei pot exista costuri diferite în funcție de oraș, locație (dacă oficierea căsătoriei are loc în afara sediului primăriei), ziua aleasă pentru cununia civilă, cât și alte costuri adiționale cum ar fi fotografii la primărie.
Editor : C.S.
- Etichete:
- casatorie
- documente
- acte
- cununie civilă
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News