Ce faci dacă ai pierdut certificatul de naștere, căsătorie sau deces. Ce instituție eliberează un duplicat și în ce condiții

Data publicării:
Ce faci dacă ai pierdut certificatul de naștere, căsătorie sau deces. Ce instituție eliberează un duplicat și în ce condiții. Foto Shutterstock
Ce faci dacă ai pierdut certificatul de naștere, căsătorie sau deces. Ce instituție eliberează un duplicat și în ce condiții. Foto Shutterstock

Pierderea unui document important precum certificat de naștere, de căsătorie ori de deces poate fi un factor de stres pentru fiecare dintre noi. Însă, este important de știut că, în cazul pierderii sau deteriorării unui document, se poate elibera, la cerere, un duplicat.

Pentru a putea recupera anumite documente, în situația în care au fost pierdute, furate sau deteriorate, este nevoie să parcurgi câteva etape către o instituție a statului care poate elibera un duplicat al unui act de identitate.

Ce ai de făcut dacă ai pierdut certificatul de naștere

Certificatul de naștere este primul act de identitate pe care îl primește un individ și reprezintă un document esențial chiar și pentru întocmirea și validarea altor acte oficiale (de ex: este cerut să fie adăugat într-un dosar cu acte pentru căsătorie).

Un duplicat al certificatului de naștere se poate elibera, la cerere, dacă documentul initial a fost pierdut, furat sau deteriorat. Cererea pentru eliberarea unui document nou se depune la Starea Civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Ce acte sunt necesare pentru a cere un duplicat al certificatului de naștere pierdut:

  • Cerere scrisă completată la Starea Civilă a primăriei sau sectorului unde ai fost înregistrat la naștere;
  • Act de identitate, original și copie;
  • Dovada achitări unei taxe. Suma poate varia în funcție de unitatea eminentă. (taxa se achită la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparții. Ex: pe eghișeul.ro, taxa pentru eliberarea online a certificatului de naștere începe de la 1,19 ron);
  • O copie a documentului pierdut (dacă este posibil).

În funcție de modul în care a fost pierdut certificatul de naștere, legislația română prevede și anumite sancțiuni, care pot consta în amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 200 de lei.

Exemplu de programare online la Primăria Sector 2 (București) pentru depunere cerere duplicat certificat de naștere:

Site: Ps2.ro - Programări online - Depuneri cereri duplicat certificat de naștere - fă-ți o programare - bifezi tipul de serviciu (depuneri cereri duplicat certificat de naștere și atribuire CNP) - selectezi data/ora și salvezi programarea.

Ce ai de făcut dacă ai pierdut certificatul de căsătorie

Cererea pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de căsătorie se depune la Starea Civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

La depunerea actelor pentru eliberarea unui duplicat se va completa și o cerere care trebuie să cuprindă împrejurimile în care certificatul de căsătorie a fost pierdut, furat sau distrus.

Ce acte sunt necesare pentru a cere un duplicat al certificatului de căsătorie pierdut:

  • Cerere eliberată de Serviciul Stare Civilă, care se depune la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor;
  • Act de identitate, original și copie;
  • O copie a certificatului de stare civilă pierdut, furat sau distrus (dacă este posibil);
  • Procură specială, după caz (cererile pentru eliberarea altor certificate de stare civilă, în baza actelor de naștere ori căsătorie, se pot depune de o altă persoană împuternicită cu o procură);
  • Dovada achitări unei taxe. Suma poate varia în funcție de unitatea eminentă. (taxa se achită la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparții. Ex: pe eghișeul.ro, taxa pentru eliberarea online a certificatului de naștere începe de la 1,19 ron).

Cum obții un duplicat pentru certificatul de deces      

Solicitarea unui duplicat al certificatului de deces se poate face în cazul în care documentul oficial a fost pierdut, deteriorat, sustras sau distrus.

Duplicatul certificatului de deces poate fi cerut de la orice birou al Oficiului Stării Civile, de unde s-a primit certificatul de deces în original (primăria care are certificatul de deces sau primăria locului de domiciliu ori reședință a solicitantului), de către orice membru al familiei sau o altă persoană îndreptățită (care a avut un contract de întreținere, testament ori alt drept asupra persoanei decedate).

Ce acte ai nevoie pentru duplicatul certificatului de deces

  • Act de identitate al solicitantului sau persoanei îndreptățite/împuternicite;
  • Cerere tip (se poate obține de la ghișeu);
  • După caz: copii după certificate de stare civilă care atestă legătura de rudenie cu persoana decedată sau documente care atestă calitatea de persoană îndreptățită sau care justifică un interes legitim;
  • Procură specială autentificată de un notar public, în cazul în care se solicită certificatul prin împuternicit. În procură trebuie să se menționeze “pentru obținerea certificatului de deces”.
  • Taxă procesare dosar. Suma poate varia în funcție de unitatea eminentă. (taxa se achită la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparții).

Pentru eliberarea certificatelor duplicat, în funcție de locație, se pot face și programări online, pe pagina primăriei ori la ghișeul de relații cu publicul. Astfel, solicitantul completează câmpurile obligatorii prevăzute în aplicația de programare și va primi un răspuns care va conține data și ora la care a fost programat.

Documentele necesare pentru eliberarea unui certificat duplicat, în funcție de categoria specifică, se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe rază căruia solicitantul are domiciliul sau reședința.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri