Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador

Data actualizării: Data publicării:
main Articol sustinut de SANADOR

Scintigrafia miocardică este o investigație nedureroasă, neinvazivă, ce îi oferă medicului cardiolog informații despre starea mușchiului cardiac, fiind recomandată în cazul unor afecțiuni precum infarct, cardiopatii ischemice dureroase sau nedureroase, dar și înaintea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare. Scintigrafia miocardică este disponibilă în cadrul Centrului Oncologic Sanador, fiind realizată cu ajutorul unui echipament de ultimă generație, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold.

Această investigație crează o imagine detaliată a stării funcției ventriculului stâng în sistolă și diastolă, a perfuziei și motilității mușchiului cardiac. Informațiile astfel obținute sunt mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigații imagistice, completându-le pe acestea cu date despre funcția ventriculară și ajutându-i pe medici să stabilească cel mai corect indicația de tratament medical sau chirurgical.

Examinările scintigrafice sunt sigure, neinvazive și nu creează niciun fel de disconfort pacientului. Substanța utilizată în timpul investigației nu este alergogenă și nu intră în interacțiune cu medicația, iar scintigraful este un aparat deschis, astfel încât nu ar putea să genereze disconfort persoanelor claustrofobe. În afara montării unei branule, investigația nu are niciun inconvenient.

Principiul de realizare a imaginii scintigrafice este existența unei molecule care, atunci când este introdusă în circulația sanguină, are proprietatea de a fi metabolizată, la nivelul organului căruia îi este dedicată.

Molecula este introdusă în organism printr-o injecție intravenoasă care contine tresorul diluat în ser fiziologic. „Molecula aceasta, ajungând la nivelul organului căruia îi este «dedicată», este metabolizată. Dar pentru a putea vedea efectul acesta, celula respectivă, molecula, este marcată cu un izotop radioactiv, care are un domeniu energetic utilizabil în medicină și este absolut sigur pentru pacient și dedicat ultilizării medicale”, explică dr. Ruxandra Vlădescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Medicină Nucleară, în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Practic, cu ajutorul acestui complex moleculă-izotop radioactiv, introdus intravenos, după o perioadă de așteptare de circa jumătate de oră, medicul va putea vedea exact modificările patologice apărute în organul care este investigat, în cazul de față miocardul. „În urma scintigrafiei, obținem o mulțime de informații despre cord, despre cum funcționează și care este statusul mușchiului cardiac, dacă există zone de necroză sau dacă există zone ischemice - mai puțin vascularizate”, precizează medicul. Spre exemplu, în urma unui infarct, o parte din mușchiul cardiac se poate distruge. În astfel de cazuri, scintigrafia oferă o imagine specifică acestei necroze miocardice. Imaginile obținute în urma scanării dau medicului posibilitatea să constate dacă au apărut modificări patologice și, de asemenea, să poată stabili cu mare precizie diagnosticul astfel încât cardiologii pot da cele mai exacte indicații terapeutice.

În cadrul Sanador, scintigrafia este efectuată de o echipă medicală cu experiență, cu ajutorul tehnologiei SPECT/ CT, ce are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generație, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold.

Symbia Intevo Bold reprezintă un scanner ultra-performant, care detectează radiația emisă de un organ sau țesut în urma administrării unei substanțe - molecule specifice - care conține un izotop radioactiv (TRASOR). Aceasta are o afinitate specifică pentru organul care se dorește a fi examinată, în cazul nostru mușchiul cardiac. Doza de radiație emisă este mică, radiofarmaceuticul utilizat având și un timp de înjumătățire relativ mic, de 6 ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri