Cancerul pulmonar este o unul dintre tipurile de cancer cel mai frecvent diagnosticate în România, reprezentând 12,3% din totalul cancerelor nou depistate și cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații români, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății estimate pentru anul 2020.
La nivel pulmonar, în funcție de originea celulelor canceroase, se deosebesc tumori pulmonare primare, formate la nivelul plămânului, și tumori secundare (metastaze), cu punct de plecare din alte organe. Tumorile pulmonare primare apar în special în celulele care căptușesc bronhiile, dar și în alte componente ale plămânului, precum bronhiole sau alveole, și se împart în două mari categorii: cancerul bronhopulmonar cu celule mici, respectiv cancerul bronhopulmonar fără celule mici. Acesta din urmă este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 80–90% din totalul cazurilor.
La fel ca în cele mai multe patologii oncologice, tratamentul tumorilor pulmonare primare implică o abordare multidisciplinară integrată, care poate include chirurgia, chimioterapia și radioterapia. Tratamentul chirurgical pentru cancerul bronhopulmonar are rol curativ în cazuri selecționate de tumori fără celule mici (non-small). Recomandarea pentru tratamentul chirurgical se stabilește după diagnosticul de certitudine, în funcție de stadializarea cancerului și de starea de sănătate a pacientului. Pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiu incipient, strategia principală de tratament este intervenția chirurgicală, urmată de tratamentul oncologic (chimioterapie adjuvantă).
În cazul tumorilor pulmonare rezecabile, principala abordare chirurgicală este lobectomia. Astfel, funcția pulmonară este păstrată, rezecția implicând un singur lob pulmonar. Pentru tumorile cu localizări ce cuprind și hilul pulmonar, intervenția chirurgicală poate fi mai extinsă, inclusiv până la rezecția întregului plămân, adică o pneumonectomie. Acest tip de intervenție are riscuri mai mari și prezintă o mortalitate operatorie semnificativă și morbiditate crescută pe termen lung. Rezecțiile pulmonare pot fi și segmentare (segmentectomie), adică rezecția unui segment al unui lob pulmonar, sau atipice, în cazul nodulilor pulmonari mici, cu diametrul mai mic de 1 cm, situați periferic.
În funcție de localizarea și dimensiunile tumorii, precum și de invazia structurilor învecinate, intervențiile de chirurgie toracică se pot efectua clasic, deschis, prin toracotomie, sau minim invaziv, toracoscopic.
Departamentul de Chirurgie Toracică din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților tratamentul modern al afecțiunilor traheo-bronho-pulmonare, dar și ale peretelui toracic și ale organelor mediastinale. Echipa de chirurgie toracică din Spitalul Clinic SANADOR colaborează cu medici din alte specialități chirurgicale și nechirurgicale în vederea abordării terapeutice optime, personalizate, pentru fiecare caz în parte, oferind tratament chirurgical avansat chiar și pentru cazurile complexe.