Zeci de pacienți bolnavi de cancer care străbat chiar și sute de kilometri pentru a fi tratați la Institutul Oncologic București sunt trimiși acasă pentru că nu există medicamente pentru tratamentul lor. Reprezentanții spitalului spun că banii de la Casa de Sănătate București vin în sume mici, comparativ cu nevoile unității medicale.
La începutul lunii septembrie, reprezentații Institutului Oncologic București au cerut 10 milioane de lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare, însă abia la data de 24 septembrie, Casa de Sănătate a virat către spital mai puțin de jumătate din suma cerută, iar angajații unității medicale spun că încearcă să facă achiziția cât mai repede.
Pacienții bolnavi de cancer pulmonar care au venit miercuri, 25 septembrie, la spital cu scopul de a beneficia de tratament au fost trimiși acasă de medici din lipsa de medicamente. Sunt pacienți care se deplasează de la distanțe considerabile, din diverse colțuri ale țării pentru a se trata la cel mai mare spital din România și nu pot urma tratamentul de care au nevoie.
Cu scopul de a rezolva o parte dintre probleme, reprezentanții Institutului Oncologic București au luat legătura cu Spitalul Universitar de Urgență Elias în vederea obținerii medicamentelor necesare, primind tratament pentru 10 pacienți.
Însă, nu este prima dată când Institutul Oncologic București întâmpină astfel de probleme.
„Săptămâna trecută vorbeam, din nou, de lipsă de medicamente. Mai mult de zece lipseau, însă între timp au fost achiziționate, unele în cantități mici, dar vedem că astăzi lipsesc alte medicamente, respectiv medicamente pentru bolnavii de cancer pulmonar. De ieri, 24 septembrie, stocul este 0, iar pentru că sumele primite de la Casa de Sănătate sunt mici, medicii nu pot avea un stoc tampon, așa cum ar fi normal pentru astfel de situații”, a transmis Digi24.
Situația este revoltătoare pentru pacienți, dar și pentru medici care spun că singura soluție este să aștepte, iar achiziția să fie făcută cât mai repede pentru că sistarea tratamentului poate însemna chiar și scurtarea vieții pentru unii pacienți.
Editor : Ș.A.