Video Exclusiv Pentru București, deja nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare. Care este planul autorităților
Un experiment făcut în direct, vineri seara, la Digi24, cu medicul Valeriu Gheorghiță alături, a arătat că pentru București nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinările din etapa a doua. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că această situație reflectă, de fapt, că sunt doze insuficiente de vaccin pentru a face față ritmului de cereri pentru vaccinare.
În prima zi a etapei a doua, a fost un număr impresionant de înscrieri. Aproape 200.000 de români s-au înscris chiar în prima zi a campaniei. Toate locurile rezervate bucureștenilor s-au epuizat în doar câteva ore, iar un loc liber va fi disponibil abia peste 20 de zile. Situația s-ar putea schimba, însă, în curând, pentru că sunt așteptate doze suplimentare de vaccin și noi centre de vaccinare.
Aflat în studio la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a indicat un număr de telefon de la call-center pentru a suna, în încercarea de a face o programare: 021.414.44.25. Dacă sunăm la call-center, în încercarea de a face o programare pentru o persoană care s-ar înscrie între cei eligibili la vaccinare în etapa a doua, operatorul va introduce datele în locul nostru în platforma de vaccinare și va face o programare. Digi24 a vrut să verifice cum funcționează acest sistem, dată fiind experiența precedentă cu DSP București, când jurnaliștii au sunat la call-centerul DSP în prezența lui Raed Arafat.
Acum, după o primă încercare, apelul Digi24 la numărul indicat de Valeriu Gheorghiță a sunat ocupat, dar la a doua încercare, robotul a redirecționat apelul și a răspuns un operator, care era la Craiova.
„Ideea este că în București nu mai sunt locuri”, a declarat operatorul care a răspuns apelului de la Digi24. „Până mâine, cel puțin, nu mai puteți să faceți programări (pentru București - n.r.)”, a menționat el.
Operatorul a mai spus că serviciul de programare funcționează până la ora 22:00 (Digi24 a sunat cam cu jumătate de oră înainte - n.r.). După ce platforma de vaccinare a devenit operațională, vineri, pentru etapa a doua, (ora 15:30 - 16:00) operatorul cu care a vorbit Digi24 primise în jur de 180 de apeluri prin call-center.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Platforma pentru programarea la vaccinare a avut însă mai multe sincope vineri.
De ce nu mai sunt locuri libere
„Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zile vom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare”, a comentat Valeriu Gheorghiță.
„Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
El a explicat că practic în fiecare zi se vor elibera locuri. În București, sunt 24 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 1.500 de persoane zilnic.
„Noi am pus în momentul acesta o limită de maximum 600.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile, pentru că nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă, în care să avem persoane care se programează și să nu avem doze pentru ele”, a explicat Valeriu Gheorghiță. „În funcție de numărul de doze pe care noi le vom avea, practic extindem și creștem atât numărul de centre de vaccinare, cât și numărul de sloturi libere care să concorde cu dozele disponibile”, a adăugat medicul.
El a mai spus că odată făcut contul pe platforma de vaccinare, el nu se inactivează, iar atunci când se intră pe platformă se vede numărul de centre și locuri disponibile. „Orizontul (de așteptare) pe care noi l-am stabilit în acest moment a fost de 20 de zile, însă este o situație care va fi analizată în zilele următoare și vom decide dacă creștem numărul, vedem care este raportul la nivel național și care este gradul de ocupare în toate județele”, a menționat Valeriu Gheorghiță.
Ce este de făcut
„O să verificăm într-adevăr dacă sunt toate sloturile ocupate (în București). Ne vom uita la numărul de programări din toate județele, din toate punctele de vaccinare și în funcție de ritmul de programare, o să încercăm să redistribuim, tocmai pentru a crește accesul persoanelor care realmente doresc să se vaccineze”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
Există un calendar de livrare, care a fost negociat de Comisia Europeană cu fiecare companie dezvoltatoare a unui vaccin. Cu compania BioNTech -Pfizer, calendarul de livrare presupune săptămânal să primim, la fel cum primesc și celelalte țări, procente din numărul de doze contractate, care revin fiecărei țări în funcție de numărul populației. În România, pentru luna ianuarie aveam 150.000 de doze pe săptămână. Ritmul vaccinărilor trebuie să fie concordant cu aceste doze disponibile, încât să putem asigura fiecărei persoane și doza inițială, dar și rapelul.
Odată cu recomandarea de a extrage 6 doze dintr-o fiolă destinată inițial pentru cinci doze, avem acum un bonus de 20 la sută de doze în plus, adică 20.000 de doze pe săptămână, a explicat Valeriu Gheorghiță.
În prima etapă a vaccinării, care a început la 27 decembrie 2020 și va continua pentru un timp în paralel cu etapa a doua, s-au vaccinat, până la 15 ianuarie, 168.705 cadre medicale din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare. Până la 31 ianuarie a.c., sunt deja programate la vaccinare 42.765 persoane din etapa 1, ceea ce înseamnă că până la finalul acestei luni, 211.470 persoane ar putea fi vaccinate, adică 84,6% din totalul estimat de cadre medicale.
Vineri, când a început etapa a doua, în câteva ore, 380.000 de sloturi au fost ocupate deja pentru următoarele 21 de zile, ceea ce înseamnă că circa 190.000 de persoane s-au programat în data de 15 ianuarie la vaccinare pentru următoarele trei săptămâni. Au fost 35.000 de utilizatori unici, care au putut să creeze conturi și să înscrie maximum 10 persoane. Un slot presupune o doză, două sloturi presupun vaccin și rapel, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Pe măsură ce procesul de vaccinare se derulează, în fiecare zi se vor elibera locuri, iar în momentul în care vom intra pe platformă, dacă nu mă pot programa astăzi, mă pot programa mâine sau peste încă o zi. Deci, trebuie să ne creăm un cont, în primul rând, și în momentul în care se vor elibera locuri sau vom crește numărul de sloturi sau perioada alocată pentru programare, atunci cu siguranță se va regăsi locul care să fie rezervat în vederea vaccinării”, a asigurat medicul Valeriu Gheorghiță.
Vor fi liste de așteptare
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că platforma va fi prevăzută în curând cu posibilitatea de a fi pus pe o listă de așteptare, inclusiv pentru cazul în care dacă persoane deja programate nu se prezintă la vaccinare sau rapel, persoanele în așteptare să fie notificate și să se prezinte ele, pentru a nu se risipi doze de vaccin.
„Sunt funcționalități care vor fi dezvoltate, însă ne-am dorit să începem din 15, să avem modalitatea de programare, dar toate aceste funcționalități, care ne ușurează munca în viitor, vor fi dezvoltate în perioada imediat următoare”, a promis Valeriu Gheorghiță.
În plus, începând cu al doilea trimestru, poate chiar de la sfârșitul lunii martie - începutul lui aprilie, numărul de doze va fi considerabil mai mare decât de estima inițial tocmai pentru că la nivelul Comisiei Europene s-a crescut numărul dozelor contractate cu încă 300 de milioane. Practic, România și-a asigurat peste 20 de milioane de doze, contractate doar de la compania Pfizer, care vor fi livrate până în septembrie, deci până atunci România poate vaccina 10 milioane de persoane. Pentru aceasta, România va crește și numărul centrelor de vaccinare până la 1.760, față de 309 centre câte funcționează în prezent.
Ce trebuie știut despre vaccin și rapel
Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că România a luat o decizie bună prin faptul că păstrează deja doza de rapel din stocurile existente de vaccin. Țări precum Danemarca, de pildă, care au folosit toate dozele, au o reală problemă acum, în condiţiile în care producătorul Pfizer a anunţat reducerea temporară a capacităţii de producţie a vaccinului. Pentru săptămâna viitoare este prevăzută o reducere cu 40 la sută a livrărilor, din cauza unor ajustări pe care producătorul le face tocmai în vederea creșterii ulterioare a capacității de producție.
Perioada pentru rapel poate fi între 21 şi 42 de zile, dar recomandarea producătorului este de 21 de zile.
La 10-14 zile de la prima doză de vaccin apare, teoretic, răspunsul imun. Dacă între doze pacientul este diagnosticat cu COVID-19, recomandarea este să aştepte până la vindecare şi, după o lună, fie se reia schema completă de vaccinare, fie se administrează doar rapelul. „Foarte probabil că se va merge pe doza completă, practic să reiei schema de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă, dând asigurări totodată că vaccinarea nu influențează în rău evoluția bolii, dacă persoana respectivă face COVID între vaccin și rapel sau dacă este deja infectată în momentul vaccinului, dar este asimptomatică.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- valeriu gheorghita
- vaccin anti-covid
- campanie vaccinare romania
- programare vaccinare
- persoane vaccinate
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News