În mod normal, inima unui adult are între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Însă, în anumite situaţii pulsul se accelerează şi astfel pot să apară palpitaţiile, simptome tot mai întâlnite în cazul tinerilor. De ce apar şi când este cazul să ne îngrijorăm, aflăm de la Adrian Linte, medic cardiolog cu competenţe în cardiologia intervenţională.
Cum să procedăm când avem palpitații
„În anumite situații simțim aceste bătăi ca fiind diferite. Asta înseamnă în teorie palpitații,” explică medicul cardiolog, Adrian Linte.
Majoritatea palpitațiilor pe care le simțim sunt simple extrasistole, simple bătăi în plus ale inimii. Extrasistolele sunt niște bătăi anormale ale inimii pe care toți le avem, doar că unii le simțim, alții nu le simțim, nu trebuie să ne alarmeze, sunt fără semnificație patologică. Dar, durerile puternice pot anunța și probleme grave, precum: atac de cord - care este un blocaj al fluxului de sânge către inima; angină - durere toracică datorată blocajelor din vasele de sânge care duc la inimă; pericardită - inflamație a sacului în jurul inimii; miocardită - inflamație a mușchiului cardiac; cardiomiopatie - boală a mușchiului cardiac; disecția aortică - cazurile sunt mai rare și implică o ruptură a aortei.
Ce pericole ascunde pulsul mărit
„Există o serie de cauze, pornind de la banalele extrasistole care de multe ori sunt cauzate de niște probleme benigne și neimportante, până la boli severe cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, infarctul miocardic sau cardiopatii,” precizează medicul.
Când ne confruntăm cu palpitații, este important să cerem părerea medicului pentru a preveni complicațiile.
„Oricând resimțim aceste bătăi ca fiind anormale, ca fiind altfel, e bine să întrebăm medicul dacă sunt sau nu motive să ne îngrijorăm,” recomandă medicul Adrian Linte.
Diferența dintre atacul de panică și infarct