Cu toţii ne-am confruntat măcar o dată cu dureri de stomac. Simptomele pot ascunde o banală indigestie, până la o criză de ulcer, iar uneori chiar un infarct. Cum facem diferenta şi cum se pune diagnosticul corect, explică dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă şi cardiologie.
"Durerile de stomac pot ascunde numeroase afecțiuni. Este important să nu considerăm că o banală durere în partea superioară a stomacului este determinată neapărat de o boală a stomacului. Din păcate, abdomenul ascunde numeroase surse de durere și nu întotdeauna pacienții interpretează corect o astfel de durere. O durere în partea superioară a abdomenului poate fid eterminată de o gastrită, de un ulcer gastroduodenal, dar și de o afecțiune a veziculei biliare, de o afecțiune a pancreasului, chiar și o afecțiune a arterelor pe care le avem în abdomen, dar și de un infact miocardic acut inferior care de multe ori mimează o simptomatologie digestivă: durere abdominală, greață, vărsături.
O simptomatologie dureroasă care persistă, care are o intensitate mult mai mare decât durere obișnuită ar trebui să ducă spre un consult medical."
Cum poate fi descrisă durerea abdominală care prevestește un infarct
"De cele mai multe ori, pacientul este cunoscut cu factor de risc cardiovascular, adică dislipidemie, grăsimile crescute în sânge, hipertensiune arterială, fumat, sedentarism, obezitate, stres, pacienții care au acest cumul de factori și acre dezvoltă o simptomatologie dureroasă la nivelul toracelui anterior sau la nivelul părții superioare a abdomenului, chiar însoțită de greață, de vărsături, ar trebui să se ridice suspiciunea chiar a unei boli coronariene, sau a unui infarct miocardic acut inferior."