Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, oferă pacienților servicii medicale de înaltă performanță cu ajutorul unor echipe medicale de prestigiu, cu numeroase stagii de pregătire și experiență vastă, conectate în permanență la cele mai recente ghiduri și protocoale terapeutice internaționale. Spitalul Clinic SANADOR deține, totodată, un portofoliu de echipamente medicale de ultimă generație pentru diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică.
Robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume, disponibil la SANADOR, asigură o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă.
Prin chirurgie robotică pot fi realizate numeroase intervenții chirurgicale, din sfera chirurgiei generale, urologiei sau ginecologiei. Alegerea tipului de intervenție – clasic, laparoscopic sau robotic – se face pe baza recomandării medicului, respectând opțiunea pacientului informat.
În Urologie, chirurgia robotică este recomandată de primă intenție pentru prostatectomii, intervenții prin care este îndepărtată chirurgical prostata. „În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, arată Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto), medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică și Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.
O altă categorie de intervenții în care robotul poate fi recomandat o constituie intervențiile reconstructive – pieloplastiile, reimplantările uretero-vezicale – la care suturile de finețe executate cu sistemul da Vinci asigură rezultate optime, evitând inciziile parietale, cu recuperarea rapidă a pacientului. „Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenția, precum și facilitarea realizării suturilor. Brațele robotice adaugă un grad suplimentar de finețe, permițându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă și experiența anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată”, adaugă Conf. Dr. Constantin Gîngu.
Intervențiile robotice urologice disponibile în prezent la SANADOR includ, în principal, intervenții chirurgicale din spectrul chirurgiei urologice oncologice și reconstructive: prostatectomii radicale, tumori renale pentru care există indicație de intervenție robotică, tumori de suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, leziuni ale ureterului, reimplantare uretero-vezicală.