Tulburările de tranzit intestinal, balonarea și durerile abdominale pot fi semnele și simptomele celui mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România – cancerul de colon.
Din fericire, afecțiunea poate fi descoperită din timp, printr-o investigație simplă și accesibilă – colonoscopie – care permite inclusiv prelevarea unei biopsii, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Această procedură este indicată și ca metodă de screening după vârsta de 50 de ani sau chiar mai devreme, dacă există factori de risc pentru cancer de colon sau manifestări clinice îngrijorătoare.
Atunci când un cancer colorectal este descoperit în primele stadii, pacientul poate beneficia și de metode de tratament minim invaziv, care permit o recuperare mai rapidă și implică un risc redus de complicații. Este esențial însă ca pacientul să se adreseze pentru tratament unui centru medical specializat, care poate asigura acces la diferite opțiuni terapeutice.
În funcție de indicația medicală stabilită pentru fiecare caz în parte, tratamentul chirurgical pentru cancer de colon poate fi realizat printr-o operație clasică, deschisă, sau prin metode moderne, minim invazive – laparoscopie sau chirurgie robotică.
Intervențiile chirurgicale robotice reprezintă în prezent cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă, fiind o versiune mult avansată a sistemului laparoscopic. Spre deosebire de laparoscopie, în operația robotică instrumentele chirurgicale sunt manevrate de brațe robotice articulate, care permit incizii mult mai fine și mai sigure, asigurând astfel rezultate foarte bune, prin îndepărtarea tumorii cu respectarea marginilor de siguranță oncologică și cu protejarea țesuturilor sănătoase învecinate.
În plus, robotul chirurgical permite o mărire de până la zece ori a imaginii câmpului operator și elimină tremorul fiziologic al mâinii chirurgului, asigurând o intervenție sigură chiar și în zone anatomice greu accesibile prin alte metode. Din acest punct de vedere, chirurgia robotică oncologică este deosebit de utilă în special în cazul cancerului rectal.
Pe lângă rezultatele terapeutice deosebite pe care le asigură, chirurgia robotică oncologică are numeroase alte avantaje pentru pacienți. Aceștia beneficiază de o recuperare mai rapidă, de durată scurtă de spitalizare, cicatricele sunt de mici dimensiuni, durerea postoperatorie este redusă, iar riscul de complicații semnificativ mai mic.
La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile robotice pentru cancer de colon sunt efectuate într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical în acest moment în lume. În funcție de indicație, echipa specializată în chirurgie colorectală asigură tratamentul chirurgical pentru cancer colorectal și prin operație clasică sau laparoscopică. Rezultatele bune obținute prin aceste operații sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Atunci când există indicație pentru tratament oncologic, pacienții au acces la diferite proceduri terapeutice la Centrul Oncologic SANADOR, în completarea tratamentului chirurgical.