Afecțiunile ginecologice sunt tot mai frecvent diagnosticate grație accesului tot mai bun la metode neinvazive de investigație și de screening, precum ecografia. De multe ori, un diagnostic precoce ajută la stabilirea indicației de tratament chirurgical cu rezecții limitate, spre deosebire de diagnosticele stabilite cu întârziere, unde tratamentul chirurgical poate fi mutilant, dacă mai este încă indicat.
Tratamentul afecțiunilor ginecologice diagnosticate în stadii incipiente îi oferă pacientei, de regulă, mai multe opțiuni terapeutice. În funcție de disponibilitatea acestora, de pregătirea chirurgicală a medicului ginecolog și, desigur, de indicații, pacientele pot alege dintr-o serie de intervenții minim invazive (histeroscopice, laparoscopice sau robotice), cu avantaje nete față de chirurgia clasică, deschisă.
Față de metodele de tratament clasice, alternativele terapeutice minim invazive au avantaje atât pentru pacient, cât și pentru chirurg: intervenții mai ușor de suportat de către pacientă, internare semnificativ mai scurtă, recuperare rapidă și reintegrare profesională și socială în scurt timp de la intervenție.
Chirurgia robotică este cea mai recentă tehnică minim invazivă recomandată pentru tratamentul afecțiunilor ginecologice și reprezintă un important salt tehnologic față de chirurgia laparoscopică, de care se detașează prin precizia ridicată a manevrelor intraoperatorii și mărirea considerabilă a câmpului operator.
Chirurgia robotică are un rol important în facilitarea realizării manoperei chirurgicale și îmbunătățirea accesului intraoperator în cadrul mai multor intervenții chirurgicale: histerectomii (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomii, cura endometriozei. Tehnica robotică crește rata de succes a tratamentului chirurgical, datorită echipamentului ultraperformant care înlesnește realizarea unei manopere dificile, cu protejarea tuturor elementelor anatomice vitale și, totodată, cu obținerea rezultatului optim chirurgical, respectând, în cazul patologiei neoplazice, toate principiile de siguranță ale chirurgiei oncologice.
Spitalul Clinic SANADOR oferă pacientelor cu afecțiuni ginecologice acces la intervenții realizate cu sistemul robotic da Vinci Xi, echipament de ultimă generație pentru chirurgie robotică. Cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, echipa de medici de elită de la SANADOR realizează intervenții chirurgicale cu grad de dificultate ridicat, în condiții de maximă siguranță pentru pacientă.
Patologia ginecologică care poate beneficia de acest tip de tratament include cancerul endometrial, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, dar și alte afecțiuni – în principal, toate afecțiunile în care se poate interveni laparoscopic. Ne aflăm într-un moment în care pacientele își doresc în proporție cât mai mare să beneficieze de tratamente minim invazive, cu spitalizare scurtă, complicații minime, cicatrici de dimensiuni reduse și prezervarea, pe cât posibil, a fertilității.
La Spitalul Clinic SANADOR, pe lângă intervențiile robotice practicate pentru afecțiuni ginecologice, pacienții au acces la o gamă largă de intervenții de chirurgie robotică pentru afecțiuni din domeniul urologiei și din chirurgia generală.