PET-CT este o investigație imagistică hibrid compusă din tomografia cu emisie de pozitroni și o tomografie computerizată, utilizată pentru diagnosticul cancerului încă din stadii incipiente, dar foarte utilă și pentru identificarea unor eventuale metastaze. Tehnologia PET-CT oferă medicilor informații precise și imagini de înaltă calitate datorită rezoluției spațiale tridimensionale.
Imaginile obținute prin examinarea PET-CT sunt net superioare investigațiilor imagistice convenționale (CT, RMN) deoarece prin fuzionarea imaginilor PET cu cele CT se realizează o hartă a activității metabolice (celulele tumorale sunt foarte active metabolic), dublată de o hartă anatomică a regiunii examinate. Astfel, localizarea formațiunii tumorale este foarte exactă.
Examinarea PET-CT utilizează radiotrasori, care se injectează intravenos – cel mai frecvent 18FDG, care funcționează ca un analog al glucozei. Majoritatea celulelor tumorale consumă mai multă glucoză decât celulele sănătoase, astfel că regiunile în care există acumulare crescută de 18FDG corespund zonelor cu metabolism crescut, detectând cu înaltă precizie prezența și localizarea celulelor tumorale. Iradierea realizată prin această procedură este mai scăzută decât cea de la un examen CT obișnuit, iar substanțele radioactive (18FDG) își reduc rapid radioactivitatea (timp de înjumătățire de 120 de minute) și se elimină rapid din organism
PET-CT este un examen recomandat în special pacienților oncologici, pentru diagnosticarea cu mare precizie a numeroase patologii oncologice: cancer pulmonar, cancer mamar, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de pancreas, cancere ginecologice etc. De asemenea, investigația PET-CT este deosebit de utilă pentru cazurile oncologice avansate, cu metastaze identificate, însă fără certitudinea localizării tumorii primare.
Examenul PET-CT este indicat pentru toate etapele de diagnostic și tratament oncologic: diagnosticare, stadializare, caracterizarea tumorii, evaluarea răspunsului la tratament, restadializare și monitorizare pe termen lung.
PET-CT este o investigație folosită în principal în diagnosticul oncologic, dar are o serie de indicații importante și în cardiologie sau neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului.
Investigația PET-CT se realizează cu ajutorul unor echipamente și tehnologii medicale ultraperformante. Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamentul de ultimă generație Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România, iar investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complexe pentru managementul integrat al cancerului, pentru obținerea celor mai bune rezultate terapeutice, în conformitate cu cele mai recente ghiduri și protocoale adoptate la nivel internațional.