Durerea de genunchi de tip mecanic apare în urma unor traumatisme sau suprasolicitări produse în timpul unei activități fizice intense (antrenament sportiv ori fitness), dar poate fi întâlnită și la pacienții supraponderali ori la vârstnici. Orice mișcare greșită, care presupune forțarea articulației, poate duce la o ruptură de ligament încrucișat, accidentare gravă, care provoacă durere intensă, dar pe care mulți o neglijează, sperând că va trece de la sine.
Ruptura completă a ligamentului genunchiului este o afecțiune serioasă, care poate fi diagnosticată printr-o consultație de ortopedie și investigații imagistice specifice: radiografie, examen RMN, ecografie musculo-scheletală sau tomografie computerizată. Cu cât este amânată mai mult prezentarea la medic, cu atât articulația va avea mai mult de suferit. Distrugerea ligamentului nu se manifestă însă doar prin durere, ci și prin instabilitatea genunchiului și prin dificultatea de a efectua unele activități obișnuite.
Singurul tratament eficient în cazul rupturii de ligament încrucișat este ligamentoplastia, o intervenție chirurgicală prin care este înlocuit ligamentul afectat cu o grefa. Aceasta poate proveni de la un donator, poate fi prelevată chiar de la pacient sau poate fi sintetică.
Operația de ligamentoplastie poate fi realizată printr-o procedură minim invazivă numită artroscopie, care permite o recuperare mai rapidă. Chirurgul ortoped face câteva mici incizii la nivelul genunchiului, prin care va introduce instrumente chirurgicale și o cameră video, pentru a vizualiza cât mai bine interiorul articulației. Un ligament rupt nu poate fi reparat prin simpla sutură a capetelor, pentru că are în compoziție fibre de colagen care se vor fibroza, așa că medicul va înlocui ligamentul deteriorat cu o grefă, adică un nou ligament construit din structurile proprii ale organismului care imită proprietățile ligamentului încrucișat (de exemplu, o bucată de tendon sănătos). Astfel, fără să fie necesară o incizie de mari dimensiuni, chirurgul va înlocui ligamentul rupt și va reda stabilitatea și funcționalitatea genunchiului.
Ședințele de recuperare medicală în urma ligamentoplastiei sunt esențiale, mai ales în cazul persoanelor active. Dacă vor respecta cu strictețe recomandările specialistului, pacienții își vor putea relua curând activitățile preferate și vor învăța cum să prevină noi accidentări.
Durerile de genunchi pot avea însă și alte cauze, nu doar ruptura de ligament. Durerea de tip inflamator apare în boli autoimune, inflamatorii și degenerative, cum sunt gonartroza, poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, artropatia psoriazică, scleroza sistemică, reumatismul articular acut. De asemenea, durerea de genunchi poate apărea și prin depunere de microcristale în articulație (gută, condrocalcinoză). Pentru stabilirea unui diagnostic corect, este important ca pacientul să se prezinte cât mai repede la un medic ortoped cu experiență, pentru consultație și investigații detaliate.
Spitalul Clinic SANADOR dispune de o secție de ortopedie și traumatologie performantă, unde pot fi diagnosticate și tratate eficient, minim invaziv, diferite afecțiuni articulare. Printre cele mai frecvente probleme care sunt investigate și rezolvate în cadrul acestui departament se numără leziunile de menisc, rupturile totale sau parțiale de ligamente, gonartroza, fracturile și tendinitele. Echipa medicală are experiență îndelungată în artroscopie, care este cea mai eficientă metodă de diagnostic pentru problemele articulare, dar și pentru tratament în patologia genunchiului, umărului, cotului, mâinii, gleznei, piciorului și șoldului. Cele mai importante avantaje ale intervențiilor minim invazive sunt recuperarea postoperatorie rapidă, precizia diagnosticului și riscurile reduse de complicații, comparativ cu operația deschisă.