Beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul herniilor abdominale

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Bogdan Marțian Articol sustinut de SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR dispune de cea mai performantă tehnologie de chirurgie robotică disponibilă în acest moment pe piața medicală internațională: sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi. Cu ajutorul acestui sistem tehnologic modern, pacienții beneficiază de intervenții chirurgicale moderne, sigure, cu risc minim de complicații și cu o recuperare rapidă.

Robotul chirurgical da Vinci Xi este un sistem complex de ultimă generație, care înglobează cele mai avansate tehnologii medicale și informatice disponibile în lume, la momentul actual. Prin intermediul robotului, chirurgul poate manevra instrumentele chirurgicale și camera video, printr-un sistem de brațe articulate. Astfel, robotul este o extensie a chirurgului, indicațiile medicului operator fiind transpuse în timp real în mișcări de finețe și precizie uimitoare, prin patru brațe multiarticulate, cu grade de libertate a mișcărilor mult superioare mâinii umane. Chirurgul comandă brațele robotice de la o consolă aflată în imediata apropiere a mesei de operații.

Echipa chirurgicală experimentată din Spitalul Clinic SANADOR oferă, cu ajutorul robotului da Vinci Xi, o gamă extinsă de intervenții chirurgicale minim invazive din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei. Printre indicațiile importante ale intervențiilor robotice se numără și herniile abdominale.

Herniile abdominale sunt reprezentate de exteriorizarea subcutanată a unui organ din abdomen printr-un punct slab preexistent al peretelui abdominal. La nivelul peretelui abdominal se regăsesc multiple puncte slabe anatomice, precum: linia albă, regiunea ombilicală, regiunea costo-iliacă, regiunea inghinală și regiunea femurală.

În afară de herniile abdominale prin punctele slabe ale abdomenului, se pot produce hernii și prin puncte slabe apărute în urma inciziilor, după o intervenție chirurgicală anterioară. Astfel de hernii se numesc eventrații postoperatorii.

Indiferent de cauzele apariției și localizarea herniilor peretelui abdominal, având în vedere potențialele complicații amenințătoare de viață (ocluzii intestinale, perforații sau necroze ale organelor herniate), singurul tratament în vederea vindecării este cel chirurgical. Hernia, odată produsă, nu regresează spontan. Dimpotrivă, crește în timp și se poate complica. Tocmai din acest motiv este important tratamentul precoce în cazul oricărei hernii, pentru prevenirea complicațiilor.

Intervențiile chirurgicale pentru repararea defectelor abdominale presupun utilizarea unei proteze (plasă chirurgicală), în majoritatea cazurilor confecționată din polimeri sintetici. O astfel de proteză este bine tolerată de organism, fiind integrată complet în decurs de câteva săptămâni de la intervenție.

Inițial, în procedeele chirurgicale clasice, plasele se montau prin incizii largi. Odată cu evoluția tehnologiei medico-chirurgicale, chirurgia minim invazivă a luat amploare în tratamentul unor astfel de defecte parietale. Cea mai avansată tehnică, care se adresează în special herniilor dificile, este reprezentată de chirurgia minim invazivă robotică, prin intermediul tehnologiei da Vinci Xi.

Prin abordul robotic, chirurgul poate efectua disecții laborioase, de foarte mare finețe, poate vizualiza și respecta structuri anatomice altfel „invizibile”, precum vase foarte mici de sânge, filete nervoase subțiri etc. Astfel, sângerarea intraoperatorie este mult redusă, durerile postoperatorii sunt mai mici, iar recuperarea pacienților este mult mai rapidă. Coroborat cu folosirea plasei chirurgicale, care reduce aproape în totalitate tensiunea rezultată după închiderea defectului parietal, chirurgia robotică permite reluarea precoce a activităților fizice obișnuite.

Indicațiile tipului de intervenție pentru orice fel de hernie abdominală sunt stabilite de medicul chirurg, care, în urma unei evaluări minuțioase, ia împreună cu pacientul decizia curei chirurgicale, adecvate fiecărui caz în parte.

Află mai mult despre indicațiile chirurgicale ale herniilor abdominale dintr-un material explicativ realizat de Dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...