Prima Farmacie Clinică din România s-a deschis într-un spital din București. Ea funcționează la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, după ce Ministerul Sănătății a emis ordinul de înființare. Deschiderea s-a făcut cu susținerea rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, prof. dr. Viorel Jinga, și a decanului Facultății de Farmacie din cadrul UMFCD, prof. farm. Doina Drăgănescu.
Vorbim tot mai des de rolul echipelor multidisciplinare, de act medical centrat pe nevoia pacientului, de antibiorezistență, de consum excesiv de medicament. Pentru a eficientiza toate aceste direcții în cadrul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta s-a decis înființarea primei farmacii clinice prin aducerea în echipa multidisciplinară a farmacistului clinician.
Care este rolul farmaciștilor clinicieni
Farmacia clinică joacă un rol esențial în cadrul unui spital, având un impact semnificativ asupra calității îngrijirii pacienților și eficienței tratamentelor, explică Institutul Marius Nasta într-o postare în pagina sa de Facebook.
Iată câteva aspecte esențiale ale rolului farmaciștilor clinicieni:
- Optimizarea terapiei medicamentoase prin colaborarea directă cu medicii și echipele medicale, pentru a ne asigura că pacienții primesc cele mai adecvate medicamente, în dozele corecte și pe o durata potrivită. Astfel se contribuie la individualizarea tratamentului în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient.
- Managementul reacțiilor adverse și interacțiunilor medicamentoase, prin monitorizarea pacienților pentru a identifica și gestiona efectele adverse și potențialele interacțiuni medicamentoase, minimizând astfel riscurile asociate tratamentelor.
- Educația atât a pacienților, dar și a personalului medical cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor, contribuind astfel la creșterea aderenței la tratament și la reducerea erorilor medicamentoase.
- Participarea în cadrul comisiilor terapeutice, crește direct calitatea îngrijirii pacienților și eficienței tratamentelor.
- Suport în cercetare și studii clinice, prin oferirea suportului în gestionarea și monitorizarea medicamentelor utilizate în cadrul cercetărilor, asigurând conformitatea cu reglementările și standardele etice.
- Monitorizarea și gestionarea stocurilor de medicamente prin demersuri care vizează în final disponibilitatea continuă a medicamentelor necesare, în relație cu o gestionare adecvată a resurselor spitalului.
- Prevenirea erorilor de medicație, prin revizuirea planului terapeutic stabilit de medicul curant.
Astfel, farmaciștii clinicieni identifică și corectează eventualele erori potențiale înainte ca acestea să afecteze pacienții, contribuind astfel la creșterea siguranței pacientului.
- Evaluarea cost-eficienței tratamentelor, prin analiza costurilor și eficiența diferitelor tratamente medicamentoase, oferind recomandări pentru utilizarea celor mai eficiente și economice soluții terapeutice.
”Prin aceste activități, farmacia clinică contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale, la creșterea siguranței pacientului și la optimizarea costurilor în cadrul spitalului. Astfel, rolul farmaciei clinice este esențial pentru asigurarea unei practici medicale moderne, eficiente și centrate pe pacient”, a declarat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
La nivel național, numărul farmaciștilor clinicieni este foarte mic, deși ei ar trebui să lucreze în fiecare spital.
Cei doi farmaciști clinicieni angajați acum la Institutul „Marius Nasta” supraveghează întreaga activitate când vine vorba de administrarea medicamentelor. În funcție de patologia bolnavilor, ei ajută medicii în stabilirea corectă a terapiilor, verifică dozele administrate și durata.
Rolul farmacistului clinician
Este esențial ca pacientul să primească un tratament eficient, care va preveni/controla/vindeca sau ameliora boala de care suferă și, totodată, acest tratament este nevoie să fie unul sigur: fără reacții adverse sau cu reacții adverse minime, fără interacțiuni medicamentoase sau interacțiuni cu suplimente alimentare/alimente.
Farmacistul clinician va alege un tratament cost-eficient, adică, pacientul să își permită achiziționarea medicamentelor pe durata tratamentului.
Farmaciștii clinicieni își pot desfășura activitatea în toate instituțiile de îngrijire a sănătății (farmacii, clinici, spitale, etc.) și utilizează cunoștințe aprofundate despre medicamente și despre boli, și fac parte din echipa multidisciplinară care se ocupă de pacient (medici, asistenți etc.).
Editor : Marina Constantinoiu