Victor Ponta a intrat în structurile de vârf ale politicii când trecuse deja de 30 de ani. Relativ târziu în comparaţie cu alţi colegi din PSD, însă între timp a devenit cel mai tânăr prim-ministru al României.
Membru PSD din 2001, Victor Ponta a fost ales în 2003 preşedinte al Tineretului Social-Democrat. A fost funcţia care i-a adus şi notorietate, dar şi probleme în partid, după ce l-a invitat pe Traian Băsescu la un Congres al TSD.
În 2004, la 32 de ani, ocupa un fotoliu de deputat, iar în 2010 ajungea cel mai tânăr preşedinte al PSD. A fost începutul adevăratei ascensiuni, iar cei care l-au creditat au văzut eforturile încununate în 2012, când Victor Ponta devenea, la doar 39 de ani, prim-ministru.
O carieră asemănătoare, chiar dacă nu de acelaşi nivel, a avut-o şi liberalul Bogdan Olteanu. După ce a condus, între 1998 şi 2000, organizaţia de Tineret a Partidului Naţional Liberal, devine deputat în 2004, la 33 de ani. Este promovat, imediat, ministru pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu, iar la doar 35 de ani este ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, ajungând al treilea om în stat. Doi ani mai târziu, în 2009, la doar 38 de ani, mai urcă o treaptă în carieră, fiind numit viceguvernator al Băncii Naţionale.
Cei doi sunt, însă, întrecuţi ca ascensiune timpurie de Nicolae Bănicioiu. Deputat la doar 25 de ani, preşedinte al TSD un an mai tarziu, Nicolae Bănicioiu este numit ministru al Tineretului la doar 34 de ani.
Tot în organizaţia de tineret a început şi cariera politică a fiicei preşedintelui, Elena Băsescu. La doar 28 de ani este aleasă în funcţia de secretar general al Organizaţiei de Tineret a PDL. La 29 de ani îşi începea cariera de europarlamentar.
Sunt însă şi exemple de politicieni cărora înaintarea în vârstă nu le-a adus şi ascensiunea în politică. Monica Iacob Rizdi devenea deputat în 2004, la doar 27 de ani, iar în 2008 ajungea să conducă organizaţia de Tineret a PDL. Este cooptată în Guvernul Boc, în 2008, ca ministru al Tineretului.
Cariera ei politică avea să cunoască un vârf de doar un an, pentru că în 2009, în urma unui scandal legat de finanţarea unui eveniment dedicat tinerilor, demisionează din Guvern. În 2012 este forţată să demisioneze şi din PDL şi se înscrie în PP-DD, partid care nici nu exista pe când ea era ministru.