STUDIU. 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false

Data publicării:
TikTok
TikTok. Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Profimedia Images

Cantitatea uriașă de informație falsă și de dezinformare care se rostogolește pe rețeaua TikTok devine periculoasă, mai ales când vine vorba despre sănătate. Un studiu recent, realizat de Universitatea din Londra, scoate la iveală o realitate alarmantă: 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false, scrie medicalxpress.com.

Studiul subliniază pericolul uriaș pe care această platformă îl reprezintă, mai ales pentru tineri, deoarece ei nu folosesc TikTok doar ca mijloc de divertisment, ci și ca sursă de informații despre sănătate.

Acesta evaluează calitatea videoclipurilor despre vindecarea cancerului recomandate algoritmic de TikTok, căile de radicalizare oferite de platformele pentru sharing de video scurte precum TikTok și potențialul acestora de a provoca daune online.

Rolul algoritmilor TikTok

Un aspect îngrijorător al studiului a fost rolul algoritmului TikTok, care nu doar că favorizează răspândirea dezinformării, dar și încurajează utilizatorii să accepte idei conspiraționiste sau să achiziționeze produse potențial periculoase.

Creatorii de conținut prezintă în mod obișnuit medici care contrazic și se bazează pe o viziune conspiraționistă asupra lumii pentru a prezenta diverse remedii miraculoase ca fiind intenționat ascunse și stigmatizate de către „sistem”. Această încadrare conferă credibilitate afirmațiilor creatorilor și leacurilor pe care le promovează.

De asemenea, prezintă TikTok drept o platformă mai fiabilă de pe care se pot accesa informații despre sănătate cenzurate de presa mainstream. Deoarece TikTok este utilizat ca motor de căutare de către populația tânără din așa-numita Gen Z, acesta devine un mijloc esențial de accesare a informațiilor despre sănătate.

Nu numai că dezinformarea cu privire la cancer este răspândită, dar platforma permite creatorilor să adauge linkuri către magazine de comerț electronic și site-uri web în care utilizatorii pot achiziționa produse dăunătoare.

Promovare de remedii miraculoase

Printre lucrurile promovate în videoclipurile analizate s-au numărat uleiul de oregano, sâmburii de caise și produse folosite in deparazitarea câinilor, toate fiind prezentate drept remedii pentru cancer. Aceste produse nu doar că nu sunt eficiente, dar pot afecta semnificativ starea de sănătate.

„Cantitatea uriașă de dezinformare despre cancer de pe TikTok este alarmantă. Faptul că 81% dintre videoclipuri conțin informații false ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru autorități. Algoritmul platformei încurajează creatorii de conținut să profite de oameni vulnerabili, ceea ce nu este corect.”, a declarat Dr. Stephanie Alice Baker, lector în sociologie la City St George’s, Universitatea din Londra, în articolul publicat in Medical Xpress.

Studiul a fost realizat prin crearea unui cont de TikTok, cu căutarea termenului „leac pentru cancer”. Algoritmul de căutare al platformei a fost setat să recomande videoclipuri suplimentare. Pe parcursul lunilor aprilie și mai 2024, au fost colectate și analizate cele mai vizionate 50 de videoclipuri afișate săptămânal pe pagina de recomandări.

Radicalizarea utilizatorilor. O cercetare cu implicații pentru moderatorii de conținut

În primul rând, posibilitățile tehnologice ale TikTok fac aplicația susceptibilă de a radicaliza utilizatorii. Deși radicalizarea nu este determinată din punct de vedere tehnologic prin simpla vizualizare a conținutului, radicalizarea poate avea loc prin derularea fără sfârșit a conținutului conspirativ recomandat algoritmic utilizatorilor care caută remedii pentru cancer pe platformă printr-un proces treptat de socializare.

În al doilea rând, videoclipurile scurte pot deveni o poartă de acces către opinii radicale, deoarece aceste videoclipuri direcționează în mod obișnuit utilizatorii către biografii personale, site-uri web și magazine de comerț electronic.

În al treilea rând, radicalizarea și prejudiciile online pot fi facilitate de TikTok, deoarece aplicația oferă căi accesibile de monetizare care îi stimulează pe creatorii de conținut să profite de vindecările false de cancer.

Această cercetare are implicații importante pentru moderatorii de conținut, deoarece riscul de dezinformare cu privire la cancer nu se limitează la conținutul încărcat pe platformă, ci la modurile în care videoclipurile scurte devin o poartă de acces către produse dăunătoare și conținut mai extrem, conspirativ.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Risc fără precedent pentru viața de pe Pământ: Se cere oprirea cercetării asupra...
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Cornel Ilie, devastat de moartea lui Nicu Sârghea, toboșarul Vunk, prietenul pe care-l avea din clasa a...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Newsweek
Ministrul Muncii spune dacă pensia mai crește la 1 ianuarie și la Mica Recalculare. Ce pericole sunt
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Jennifer Aniston și Sandra Bullock, împreună la un medic estetician cunoscut pentru liftinguri faciale și...
UTV
Raluka, despre cum l-a cunoscut pe iubitul ei cu 22 de ani mai in varsta. „Am stat la povesti vreo 6 ore"