Marcel Ciolacu a fost reales președinte PSD și desemnat oficial candidat la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Liderii PSD participă la congresul partidului,
Liderii PSD participă la congresul partidului, pentru a-l alege președinte social-democrat pe Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marcel Ciolacu a fost desemnat oficial candidatul PSD la alegerile prezidențiale din acest an. Social-democrații și-au ales sâmbătă noua conducere și candidatul la prezidențiale în cadrul unui congres al partidului. Liderul Marcel Ciolacu nu a avut niciun contracandidat pentru vreuna dintre poziții.

ACTUALIZARE 13:28: Marcel Ciolacu a fost desemnat candidatul PSD la alegerile prezidențiale care vor avea loc în această toamnă. Acesta a primit 2.257 de voturi „pentru”, 4 voturi „contra” și 3 „abțineri”.

De asemenea, în ceea ce privește funcția de președinte al partidului și noua echipă, Marcel Ciolacu a primit 2.256 de voturi „pentru”, 6 „contra” și 5 „abțineri”.

„Sunt mândru și de desfășurarea congresului, dar mai ales de echilibrul găsit în interiorul partidului. Am văzut comentarii în ce privește schimbările din conducere.Am sentimentul că cu toții am fost de acord, un partid trebuie să aibă stabilitate, trebuie să fie deschis, să acorde locul cuvenit doamnelor. Să țină cont de câștig. Trebuie să aducă câți mai mulți tineri în conducere.(...) Adevărata munca începe acum, adevărata implicare acum începe. (...) Ați fost prea îngăduitori cu mine, tot ce am promis azi o să mă țin de cuvânt. Mihai, Sorin, trimiteți-mă la Cotroceni că altfel nu mai scăpați de mine”, a transmis Marcel Ciolacu imediat după ce a fost reales președinte al PSD și desemnat candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Ciolacu, atac la PNL și Iohannis

ACTUALIZARE 12:20: Congresul PSD nu a fost doar despre alegerea viitorului președinte al partidului sau desemnarea candidatului social democrat la alegerile prezidențiale, cât și despre atacuri îndreptate spre colegii din Coaliție sau către actualul și fostul președinte al României. Marcel Ciolacu i-a criticat în discursul său pe ultimii șefi de stat, pe care i-a descris ca fiind „un președinte turnător și un președinte absent”.

„Avem generații întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce și-au trăit copilăria și adolescența, între un președinte turnător și un președinte absent. Trebuie să le spunem că, în ultimii 20 de ani, disprețul, sfidarea și nepăsarea față de oameni au fost accidente ale istoriei. Trebuie să le spunem că instituția prezidențială nu este și nici un malaxor de tocat vieți și nici o agenție de turism personală. Trebuie să le spunem că democrația nu se conjugă niciodată cu verbul a „urî”, a declarat Marcel Ciolacu în discursul său.

Lia Olguța Vasilescu: „Venirăm și noi de la Craiova”

ACTUALIZARE 11:30: Lia Olguta Vasilescu a avut un moment total diferit în discursul său din cadrul congresului PSD. Social democrata i-a luat la „rost” pe candidații de la alegerile prezidențiale, dar și pe foștii președinți Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

„Venirăm și noi de la Craiova, de la 240 de ciuci distanță, că așa se spune acum de când ostașul s-a apucat să borneze toate autostrăile și să scrie bestseller-uri. M-ați întrebat dacă am adus cartea lui Ciucă al nostru, că e chiar al nostru, e din Dolj. Și le-am zis că nu a apărut nici la noi deocamdată, dar am înțeles că se toarnă un film la Hollywood și că Bruce Willis, care joacă rolul ostașului are ceva probleme. Dar stați liniștiți că o să vedeți filmul cât de curând. Tot din Dolj se revendică și alt candidat la prezidențiale. Geoană și el poate să joace un film de acțiune că știe ceva bătaie că a mai luat. Și Simion a încercat să aibă legătură cu Craiova la alegerile locale. L-a mințit Palada că are un candidat la 3-4 procente în spatele meu. A fost la 40 și de asta nu mai calcă pe acolo. În schimb, doamna Elena Lasconi n-a apărut la Craiova, n-avem nici Vama Vevche și nici colegi cu barbă care să cânte așa cum s-a întâmplat la Cluj, la Untold. Și din cauza asta cred că abia la Târgul de Crăciun o mai prindem. Asta e legătură candidaților la prezidențiale cu Craiova și cu județul Dolj. Nici Băsescu sau Iohannis nu s-au omorât să calce în judet. Bosescu venea ceva mai des, era prieten cu Antonie Solomon până s-au certat și i-au făcut dosar. Pentru Iohannis nu suntem suficienți de exotici. Ne-am gândit noi să luăm un tablou pe care să îl arunce în Dunăre niște băieți mai bronzați ca în Africa, dar la PNL nu mai sunt tablouri cu Iohannis, sunt doar cu Ciucă și alea se ridică cu macaraua”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Mesajul lui Grindeanu pentru PNL

ACTUALIZARE 11:00 : Atacurile către colegii de Coaliție continuă la congresul PSD. Sorin Grindeanu i-a atacat dur pe liberali, pe care i-a numit pe rând albine, paraziți și impostori. Social democratul a avut și un mesaj pentru liberali, spunându-le că „disperarea de a supraviețui poate duce la uitarea esențialui și anume că saltul lor poate să fie și în gol”.

„Trebuie să ieșim din haosul care prin interese meschine unii încearcă să prăbușească România. Este atât de ușor să dărâmi, dar cel mai greu este să construiești pe baze solide, pe toate palierele. Trebuie să ieșim din paradigma unei Românii eșuate. Să aducem cu picioarele pe pământ armatele de ostași galbeni care se visează a fi brokeri de putere în România. Se pretind un fel de roi de harnic, albine care dau miere, dar de fapt nu fac decât să stea cu mâinile în buzunarele altora. Cel mai bine se pricep să fure munca altora. Sunt de fapt, nu albine, viespi care își fac cuibul în casele altora și încearcă să îi alunge pe locuitorii de drept. Așa zișii ostași care vor să ne facă că credem că sunt apostolici și scriitori de succes. În realitate sunt doar niște impostori, specializații în politici parazitare ca orice paraziți încearcă să ucidă încet, nemilos, cu viclenie gazda care i-a ținut în viață. Ei vor doar prin niște tumbe politice să găsească un alt organism pe care să îl paraziteze Le transmit atât, disperarea de a supraviețui poate duce la uitarea esențialui și anume că saltul lor poate să fie și în gol”, a declarat Sorin Grindeanu la Congresul PSD.

ACTUALIZARE 10:37: Secretarul general al PSD Paul Stănescu a declarat, înaintea Congresului de sâmbătă al partidului, că e de părere că Marcel Ciolacu va ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Social-democratul a mai spus că PSD dorește să continue coaliția cu PNL, însă consideră că premierul ar trebui să fie numit patru ani, ca să aibă timp să desfășoare un program care să dezvolte România. „Nu cred rotirile astea sunt bune. A fost un caz, o situație de excepție, una excepțională”, a mai spus el.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, înaintea Congresului de sămbătă al partidului, că trebuie să existe o discuție serioasă despre regionalizare, precum și despre modificarea Constituției, deoarece Legea fundamentală are „anumite minusuri” și există un „vid constituțional”. El a mai spus că, după 20 de ani de președinți de dreapta este momentul unui șef de stat de stânga. 

Simonis: Trebuie să învățăm din înfrângeri

ACTUALIZARE 10:30:  Congresul PSD a început direct cu atacuri la adresa actualului președinte. Alfred Simonis l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru „apetența pentru lux”, precizând că aceste lucruri nu erau cunosute de români în momentul în care l-au votat pe actual șef de stat.

”Trebuie să învățăm și din aceasta victorie cum mai ales trebuie să învățăm din înfrângerile din 2009 și 2014. Știm că am evoluat, dar trebuie să îi convingem și pe români de asta. Să voteze după 20 de ani un președinte pe care îl cunosc. Românii au votat mai întâi povestea și apoi omul. Știam noi de apetența pentru lux? Pentru concedii prelungite4? Avioane private? Atunci când românii au votat? Nu! A venit legenda, au crezut-o și după aceea realitatea i-a lovit crunt. Suntem diferiți de adversarii noștri, suntem mai buni decât ei”, a declarat Alfred Simonis chiar la deschiderea congresului PSD.

ACTUALIZARE 09.29: Marcel Ciolacu a ajuns la Romexpo, unde se desfășoară congresul PSD. El nu s-a oprit să dea declarații jurnaliștilor. A spus doar „mă aventurez”, apoi s-a scuzat spunând că vrea să discute cu colegii de partid.


Ema Stoica, jurnalist Digi24: Putem să vorbim despre nemulțumiri în PSD, nu foarte multe. Dar sunt câteva nume sonore care nu vor mai prinde echipa și finala lui Marcel Ciolacu. Una dintre ele este Gabriela Firea. Nu va mai face parte din echipa lui Marcel Ciolacu, din informațiile noastre. Va rămâne doar șefă PSD București pentru o perioadă de timp, cel puțin, și cu funcția de la Parlamentul European.

Voi fi alte nume noi care vor intra în echipa lui Marcel Ciolacu, fie că vorbim de Elisabeta Lipă, rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, sau de Florin Jianu, fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) – toți aceștia vor fi vicepreședinți în echipa PSD, în conducerea partidului.

Emoții vor fi mai degrabă după congres, atunci când Marcel Ciolacu va fi candidatul la prezidențiale al PSD. Mâine urmează să fie votat în ședința Partidului Social Democrat și oficial să intre în cursă.

Au trecut multe luni în care Marcel Ciolacu a evitat să intre în cursa pentru Cotroceni. De fiecare dată, potrivit informațiilor noastre, au existat discuții cu alți lideri din partid sau din afară pentru a ocupa această funcție.

Ne așteptăm la festivism din partea social-democraților cum se întâmplă la fiecare partid în momentul în care vorbim de un congres.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville