O companie aeriană a contestat amenda primită pentru controlul unui paşaport, iar problema a devenit un caz juridic de amploare

Data actualizării: Data publicării:
tineri familie aeroport plecare shutterstock_298605944
FOTO: Shutterstock

Judecătorii instanței supreme sunt chemați să tranșeze obligațiile pe care companiile aeriene le au în privința controlului documentelor de călătorie ale pasagerilor.

Un transportator a contestat o amendă primită după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un străin ajuns în România cu avionul avea un pașaport fals. Compania consideră însă că obligațiile se opresc la falsurile grosolane, având în vedere că operatorii privați nu au acces la bazele de date guvernamentale, pentru a putea verifica documentele de călătorie.

 

Tribunalul Iași a cerut Curții Supreme să interpreteze unitar legea care le interzice companiilor de transport să aducă în România străini fără documente sau cu acte falsificate.

Procesul a fost deschis de o companie aeriană amendată cu 8000 de lei după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un bărbat din Germania a zburat către Iași, deși pașaportul său era fals.

„Compania consideră că interdicția reglementată de articolul 7 din OUG 194/2002 ar fi încălcată doar în situația în care transportatorii aerieni pot verifica din punct de vedere tehnic falsul, elementele falsificate sunt grosolane vizibil, cu ștersături, dar cu toate acestea îi transportă în România pe străini.”, a argumentat compania aeriană.

În sesizarea ajunsă pe masa judecătorilor de la Instanța supremă, compania aeriană a invocat faptul că nu are mijloacele tehnice și nici acces la bazele de date pe care Poliția de Frontieră le poate consulta atunci când face verificarea documentelor de identitate prezentate de pasageri.

Mai mult decât atât, au explicat reprezentanții companiei în cererea adresată judecătorilor, dacă angajații societății ar dubla verificările făcute de polițiștii de frontieră, ar încălca reglementările internaționale.

„În cazul operațiunilor de check in efectuate fără bagaje de cală, verificarea acestor documente se face sumar, la ușa avionului, și constă în verificarea vizuală a conformității dintre fața de pe documentul prezentat pentru îmbarcare și pasagerul care se prezintă, concomitent cu scanarea cărții de îmbarcare”, a mai susţinut compania aeriană.

Prima instanță care a analizat cererea a decis să mențină amenda dată de Poliția de Frontieră. Procesul a fost însă suspendat până când Curtea supremă va interpreta legislația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...