Piloții companiilor aeriene europene contestă rutele care trec deasupra Orientului Mijlociu. „Nimeni nu ar trebui să fie forțat”

Data actualizării: Data publicării:
Israel-Hezbollah Conflict 2024: Airstrike Hits Beirut, Lebanon - 06 Nov 2024
Foto: Profimedia Images

Piloți și membri ai echipajelor de zbor angajați la companiile aeriene europene contestă deciziile luate de acești operatori privind zborurile deasupra zonelor de conflict din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters. Sindicatele, printre care și cel al personalului navigant român, reclamă lipsa transparenței din partea companiilor, care consultă notificări guvernamentale, consilieri de securitate terți, echipe interne de securitate și schimburi de informații între transportatori pentru a lua o decizie privind siguranța rutelor alese.

La sfârșitul lunii septembrie, un pilot experimentat al companiei aeriene low-cost Wizz Air a devenit neliniștit după ce a aflat că avionul său va survola Irakul noaptea, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran și Israel, state din apropiere aflate în conflict.

El a decis să conteste decizia, întrucât, cu doar o săptămână înainte, compania aeriană considerase ruta nesigură.

Ca răspuns, echipa de operațiuni de zbor a Wizz Air i-a spus că ruta este acum considerată sigură și că trebuie să o parcurgă, fără a da alte explicații, a declarat pilotul.

„Nu am fost foarte mulțumit de asta”, a declarat pentru Reuters pilotul, care a solicitat anonimatul de teamă că și-ar putea pierde locul de muncă. Câteva zile mai târziu, Irakul și-a închis spațiul aerian atunci când Iranul a tras rachete spre Israel pe 1 octombrie. „Mi-a confirmat suspiciunea că nu era sigură”.

Ca răspuns la întrebările Reuters, Wizz Air a declarat că siguranța este principala sa prioritate și că a efectuat evaluări detaliate ale riscurilor înainte de a relua zborurile deasupra Irakului și a altor țări din Orientul Mijlociu.

Reuters a discutat cu patru piloți, trei membri ai echipajului de cabină, trei experți în securitatea zborurilor și doi directori de companii aeriene despre preocupările tot mai mari privind siguranța în industria aeriană europeană, ca urmare a escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu după atacul Hamas asupra Israelului din octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza.

Orientul Mijlociu este un coridor aerian cheie pentru avioanele care se îndreaptă spre India, Asia de Sud-Est și Australia, iar anul trecut a fost traversat zilnic de 1.400 de zboruri spre și dinspre Europa, arată datele Eurocontrol.

Dezbaterea privind siguranța zborurilor deasupra regiunii se desfășoară în Europa în mare parte pentru că piloții sunt protejați de sindicate, spre deosebire de alte părți ale lumii.

Reuters a analizat nouă scrisori nepublicate din partea a patru sindicate europene care reprezintă piloți și echipaje și care își exprimau îngrijorarea cu privire la siguranța aeriană deasupra țărilor din Orientul Mijlociu. Scrisorile au fost trimise către Wizz Air, Ryanair, airBaltic, Comisiei Europene și Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) între iunie și august.

„Nimeni nu ar trebui să fie forțat să lucreze într-un mediu atât de periculos și niciun interes comercial nu ar trebui să prevaleze asupra siguranței și bunăstării celor de la bord”, se arată într-o scrisoare adresată EASA și Comisiei Europene de către sindicatul personalului navigant român FPU România, datată 26 august.

În alte scrisori, personalul a cerut companiilor aeriene să fie mai transparente cu privire la deciziile lor privind rutele și a cerut dreptul de a refuza să zboare pe o rută periculoasă.

De la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, nu au existat decese sau accidente cu impact asupra aviației comerciale, ca urmare a escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Air France a deschis o anchetă internă după ce unul dintre avioanele sale comerciale a survolat Irakul la 1 octombrie, în timpul atacului cu rachete al Teheranului asupra Israelului. Cu acea ocazie, companiile aeriene s-au grăbit să devieze zeci de avioane care se îndreptau spre zonele afectate din Orientul Mijlociu.

Tensiunile continue dintre Israel și Iran și înlăturarea bruscă a președintelui Bashar al-Assad de către rebelii sirieni la sfârșitul săptămânii au stârnit îngrijorări cu privire la creșterea insecurității în regiune.

Utilizarea rachetelor în regiune a reînviat amintirea zborului MH17 al Malaysian Airlines care a fost doborât deasupra estului Ucrainei în 2014 și a zborului PS752 al Ukraine International Airlines în drum de la Teheran, în 2020.

Lovirea accidentală în haosul războiului este principala preocupare, au declarat pentru Reuters trei piloți și doi experți în siguranța aviației, alături de riscul unei aterizări de urgență.

În timp ce unele companii aeriene, inclusiv Lufthansa și KLM, nu mai zboară deasupra Iranului, transportatori precum Etihad, flydubai, Aeroflot și Wizz Air încă mai traversau spațiul aerian al țării pe 2 decembrie, arată datele serviciului de urmărire FlightRadar24.

Unele companii aeriene europene, printre care Lufthansa și KLM, permit echipajului să renunțe la rutele pe care nu le consideră sigure, dar altele, precum Wizz Air, Ryanair și airBaltic, nu fac acest lucru.

Directorul general al AirBaltic, Martin Gauss, a declarat că operatorul său aerian îndeplinește un standard internațional de siguranță care nu trebuie ajustat.

„Dacă inițiem un drept de refuz, atunci unde ne oprim? [Când] următoarea persoană se va simți nefericită survolând spațiul aerian irakian pentru că există tensiune acolo?”, a declarat el pentru Reuters pe 2 decembrie, ca răspuns la întrebări privind discuțiile cu sindicatele despre siguranța zborurilor AirBaltic.

Ryanair, care a zburat intermitent spre Iordania și Israel până în septembrie, a declarat că ia decizii de securitate pe baza orientărilor EASA.

„Dacă EASA spune că este sigur, atunci, sincer, vă mulțumesc, nu suntem interesați de ceea ce cred sindicatele sau unii piloți”, a declarat CEO-ul Ryanair, Michael O'Leary, pentru Reuters în octombrie, când a fost întrebat despre preocupările privind securitatea personalului.

EASA a declarat că a fost implicată într-o serie de schimburi de opinii cu piloții și companiile aeriene cu privire la siguranța rutelor în ultimele luni în ceea ce privește Orientul Mijlociu, adăugând că disciplinarea personalului pentru că își exprimă preocupările legate de siguranță ar fi contrară unei „culturi corecte” în care angajații își pot exprima îngrijorările.

Asigurări insuficiente

Un pilot Wizz Air din Abu Dhabi a declarat pentru Reuters că se simte confortabil să zboare deasupra regiunii devastate de conflicte, deoarece crede că industria are un standard de siguranță foarte ridicat.

Dar pentru unii piloți și membri ai echipajului care lucrează la companiile aeriene cu tarife reduse, asigurările oferite de companii sunt insuficiente.

Aceștia au declarat pentru Reuters că piloții ar trebui să aibă mai multe opțiuni în ceea ce privește refuzul zborurilor peste spațiul aerian potențial periculos și au solicitat mai multe informații despre evaluările de securitate ale companiilor aeriene.

„Faptul că Wizz Air trimite e-mailuri în care afirmă că este sigură este irelevant pentru angajații comerciali”, se arată într-o scrisoare a FPU România către directorul operațional Diarmuid O'Conghaile, datată 12 august. „Zborurile în aceste zone de conflict, chiar dacă sunt misiuni de salvare, ar trebui să fie efectuate de personal și aeronave militare, nu de echipaje comerciale”.

Mircea Constantin, un fost membru al echipajului de cabină care reprezintă FPU România, a declarat că Wizz Air nu a dat niciodată un răspuns oficial la această scrisoare și la altele similare trimise la începutul acestui an, dar a trimis personalului orientări și actualizări privind securitatea.

Un pilot și un membru al echipajului de cabină, care au refuzat să fie numiți de teama unor represalii, au declarat că au primit avertismente de la angajatorii lor pentru că au refuzat să zboare pe rute din Orientul Mijlociu sau pentru că s-au declarat bolnavi.

Un cer aglomerat

Luna trecută, 165 de rachete au fost lansate în zonele de conflict din Orientul Mijlociu, față de doar 33 în noiembrie 2023, conform celor mai recente date disponibile de la Osprey Flight Solutions.

Dar spațiul aerian poate fi restricționat în mod forțat doar dacă o țară alege să îl închidă, așa cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei după invazia la scară largă a Rusiei în 2022.

Mai multe companii aeriene au ales să suspende pentru scurt timp zborurile către locuri precum Israel atunci când tensiunea crește. Lufthansa și British Airways au procedat astfel după ce Iranul a bombardat Israelul pe 13 aprilie.

Dar acest lucru limitează spațiul aerian utilizat pe cerul deja congestionat al Orientului Mijlociu.

Alegerea de a survola Asia Centrală sau Egiptul și Arabia Saudită pentru a evita punctele fierbinți din Orientul Mijlociu este , de asemenea, mai costisitoare, deoarece avioanele consumă mai mult combustibil și unele țări percep taxe de survol mai mari.

De exemplu, zborul unui avion comercial de la Singapore la Londra-Heathrow prin Afganistan și Asia Centrală a costat o companie aeriană 4.760 de dolari în taxe de survol, cu aproximativ 50% mai mult decât o rută prin Orientul Mijlociu, potrivit a două planuri de zbor din 31 august examinate de Reuters.

Reuters nu a putut nominaliza compania aeriană, întrucât planurile de zbor nu sunt publice.

Unele avioane private evită cele mai critice zone.

„În momentul de față, zonele pe care nu vreau să le vizitez ar fi punctele critice: Libia, Israel, Iran, pur și simplu pentru că sunt într-un fel prinse în toate acestea”, a declarat Andy Spencer, un pilot din Singapore care zboară cu avioane private și care a lucrat anterior ca pilot de linie.

Spencer, care are două decenii de experiență și zboară în mod regulat prin Orientul Mijlociu, a declarat că, într-un zbor recent de la Manila la Cuba, a zburat din Dubai peste Egipt și spre nord prin Malta, înainte de a realimenta în Maroc pentru a ocoli spațiul aerian libian și israelian.

EASA, considerată de experții din industrie drept cea mai strictă autoritate regională de reglementare a siguranței, emite buletine publice privind modul în care se poate zbura în siguranță deasupra zonelor de conflict.

Acestea nu sunt însă obligatorii și fiecare companie aeriană decide unde să călătorească pe baza unei combinații de notificări guvernamentale, consilieri de securitate terți, echipe interne de securitate și schimburi de informații între transportatori, ceea ce duce la politici divergente.

Aceste informații nu sunt, de obicei, împărtășite cu personalul.

Opacitatea a semănat teamă și neîncredere în rândul piloților, al personalului de cabină și al pasagerilor, deoarece aceștia se întreabă dacă compania lor a omis ceva de care sunt la curent transportatorii din alte țări, a declarat Otjan de Bruijn, fost șef al sindicatului piloților europeni European Cockpit Association și pilot la KLM.

„Cu cât puneți mai multe informații la dispoziția piloților, cu atât pot lua o decizie în cunoștință de cauză”, a declarat Spencer, care este, de asemenea, specialist în operațiuni la organismul de consultanță în domeniul zborurilor OPSGROUP, care oferă consultanță operațională independentă pentru industria aviatică.

Atunci când companii din Golf precum Etihad, Emirates sau flydubai încetează brusc să mai zboare deasupra Iranului sau Irakului, industria vede acest lucru ca un indicator fiabil al riscului, au declarat piloții și sursele de securitate, deoarece aceste companii aeriene pot avea acces la informații detaliate de la guvernele lor.

Flydubai a declarat pentru Reuters că operează în spațiul aerian și pe căile aeriene din regiune care sunt aprobate de Autoritatea Generală a Aviației Civile din Dubai. Emirates a declarat că monitorizează în permanență toate rutele, ajustându-le în funcție de necesități și că nu va opera niciodată un zbor dacă nu este sigur să o facă. Etihad a declarat că operează numai prin spațiul aerian aprobat.

Grupurile pentru drepturile pasagerilor cer, de asemenea, ca călătorii să primească mai multe informații.

„Dacă pasagerii refuză să ia zboruri deasupra zonelor de conflict, companiile aeriene nu vor fi dispuse să continue astfel de zboruri”, a declarat Paul Hudson, șeful grupului de pasageri Flyers Rights, cu sediul în Statele Unite. „Iar pasagerii care iau astfel de zboruri ar face-o în cunoștință de cauză cu privire la riscuri”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția pe care au avut-o doi italieni când au văzut cât costă mâncarea în România. S-au uitat de trei ori în...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Care sunt cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
A fost dezvăluit secretul pisicilor portocalii, după 60 de ani de căutări. Descoperirea genetică ce schimbă...
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza