Primul care a intrat în focul interviului a fost procurorul Gheorghe Ivan, care a condus până în 2013 Direcţia Anticorupţie Galaţi. Gheorghe Ivan și-a prezentat strategia în faţa ministrului în numai 20 de minute.
„Eficientizarea şi, eventual, pus accent pe diminuarea fenomenului infracţional, criminal”, a spus Gheorghe Ivan, după discuțiile cu ministrul Justiției.
Alt candidat, Oana Hăineală procuror cu 18 ani vechime, a stat la interviu mai mult de o oră, dar nu a vrut să spună şi public cum a încercat să îl convingă pe ministrul Justiţiei că este procurorul-general ideal.
Cea mai lungă discuţie a fost cea cu Augustin Lazăr, şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia. Cel mai experimentat dintre cei patru candidaţi, a instrumentat anchetele Brăţărilor Dacice furate şi prăbuşirea avionului condus de Adrian Iovan, în munţii Apuseni. Peste două ore a stat de vorbă cu ministrul Justiţiei.
„Experienţa profesională şi nivelul de expertiză pe care îl am”, a spus Augustin Lazăr, întrebat ce îl recomandă pentru a ocupa această funcție.
Ultimul candidat care a dat ochii cu ministrul Justiţiei a fost actualul procuror general adjunct al României, Codruţ Olaru, care a condus peste şase ani procurorii anti-mafia.
„Cred că oricare va fi viitorul procuror general al României trebuie să-şi prioritizeze, să-şi stabilească la nivel de prioritate declarată consolidarea DIICOT pe componenta de prevenire şi combatere a terorismului. Este practic ameninţarea pe care toată Europa o traversează şi cred că şi România trebuie să fie pregătită”, a spus Codruț Olaru.
Postul de procuror-general a rămas liber când titularul Tiberiu Niţu a demisionat. Fostul procuror general este urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale ilegale.
Citiți și: