Noi acuzații în dosarul morții polițistului Gigină
Ancheta în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină a fost extinsă. Administratorul societăţii care a săpat groapa în care agentul şi-a găsit sfârşitul a fost pus sub acuzare, iar angajaţii săi au fost interogaţi de oamenii legii. Groapa nu ar fi fost semnalizată aşa cum prevede legea, astfel că vina pentru moartea poliţistului este împărţită în ancheta procurorilor de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, şi de omul de afaceri Petre Mazilu. Astăzi, procurorii le-au pus sechestru pe avere. În plus, măsura a fost extinsă şi asupra bunurilor pe care fostul vicepremier le-a donat copiilor.
ACTUALIZARE 19.00. Petre Mazilu, administratorul societăţii care a săpat groapa în care a căzut poliţistul Bogdan Gigină, se consideră nevinovat şi nu s-a sfiit în faţa camerelor de luat vederi să facă aprecieri despre cui aparţine vina pentru accident.
„- Probabil că o mare parte de vină o are şi tânărul şi păcat că a murit aşa de tânăr.
- În ce sens are o vină?
- Din neatenţia probabil a dânsului, din câte am înţeles, nu ... I s-a spus să se retragă din dispozitiv datorită condiţiilor meteo....
- De unde ştiţi dumneavoastră că i s-ar fi spus acest lucru, aţi auzit sau ştiţi sigur?
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- Nu sunt sigur”.
De aceeaşi părere sunt şi subordonaţii săi, cei care au făcut lucrările din strada Ştirbei Vodă.
Daniel Ionaşcu, avocatul familiei Gigină: „(Cum vedeţi această declaraţie?) În erudiţia noastră palemiologică este şi un proverb - întodeauna mortul este vinovat. Dar, aceasta este în erudiţia palemiologică, adică în proverbele româneşti. În acest dosar, nu este aşa.”
Petre Mazilu este urmărit penal pentru că nu ar fi semnalizat bine lucrarea, iar averea i-a fost pusă sub sechestru.
Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA: „Semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi erau amplasate la aproximativ 11 metri în faţa lucrării în condiţiile în care normele legale prevăd ca semnele de circulaţie să fie reflectorizante, iar distanţa la care trebuie amplasate aceste semne să fie de cel puţin 240 de metri înainte de amplasarea lucrărilor.”
Părinţii lui Bogdan Gigină cer daune de 3 milioane de euro, astfel că sechestrul a ajuns şi la averea familiei Oprea.
Şi copii acestuia au fost chemaţi la DNA. Primul a ajuns Gabriel Oprea junior, iar apoi Ana Maria Tudor.
Procurorii i-au anunţat că bunurile care le-au fost donate de Gabriel Oprea sunt sub sechestru. La audieri au fost chemaţi şi angajaţii care au săpat groapa în care a căzut poliţistul Bogdan Gigină.
Actualizare: Petre Mazilu, administratorul și acționarul majoritar al firmei care a săpat groapa în care a căzut polițistul Bogdan Gigină în seara de 20 octombrie 2015, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA.
Firma General MPM Impex SRL făcea lucrareea de reabilitare a rețelei de gaze de pe strada Știrbei Vodă.
Înainte să intre la audieri, Petre Mazilu spunea că nu are ce să-și reproșeze în legătură cu lucrarea de pe acea stradă.
„Semnalizăriie au fost corecte. Se ştia de groapă. S-a lucrat trei zile înainte. Înainte cu o oră (de producerea accidentului în care a murit Bogdan Gigină, n.r.) a trecut o delegaţie. Chiar a preşedintelui. Deci nu se poate spune ca nu a fost semnalizată corect. Erau două lămpi care funcţionau. Funcţionau şi după necaz”, a spus Petre Mazilu.
Întrebat a cui este responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat acolo, patronul firmei a spus că o mare vină o are şi Bogdan Gigină.
„Păcat că a murit. Din neatenţia probabil a dânsului. Din câte am înţeles, i s-a spus să se retragă din dispozitiv datorită condiţiilor meteo. Nu sunt sigur de asta. S-a zvonit. Nici nu eram în ţară când s-a întâmplat”, a adăugat Petre Mazilu.
Actualizare 10:07. Gabriel Oprea a plecat de la DNA. La fel ca și la intrarea în sediu, el nu a făcut declarații.
Fostul ministru Gabriel Oprea a fost pus, în luna octombrie, sub acuzare pentru ucidere din culpă.
El a venit astăzi la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă probele din dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, potrivit unor surse judiciare.
Poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în timp ce conducea o motocicletă a Brigăzii Rutiere Bucureşti, în seara de 20 octombrie 2015. Agentul de poliţie, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a lui Gabriel Oprea, atunci vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a pierdut controlul motocicletei, în condiţiile în care ploua, şi a ajuns într-o groapă săpată pe carosabil pentru lucrări la reţeaua de gaze.
„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin anchetatorii.
La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.
„În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, mai arată DNA.
- Etichete:
- dna
- gabriel oprea
- bogdan gigina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News