Un bărbat de 58 de ani din București, F.G., a primit înainte de Revelion a cincea condamnare la închisoare pentru înșelăciune. Din informațiile culese de Digi24.ro, acesta încearcă, deja de ani de zile, să obțină bani de la afaceriști sau persoane din funcții publice în schimbul unor informații din dosare penale care nu există.
Ultimele victime ale bărbatului au fost managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” și un director din Primăria Capitalei.
Pe amândoi i-a sunat în ianuarie 2024 și le-a spus că „deține informații despre o amplă acțiune a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) care se va desfășura” împotriva lor, după cum reiese dintr-o motivare a instanței, consultată de Digi24.ro.
Bărbatul de 58 de ani s-a dat fost procuror DNA, ieșit la pensie, dar care încă ar avea legături cu angajați ai parchetului anticorupție. Pentru informațiile din așa-zisele dosare penale, acesta a cerut câte 900 de euro.
Niciuna dintre victime nu l-a plătit pe F.G. și au apelat la polițiști, care au deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Ambele victime le-au spus judecătorilor că s-au întâlnit cu bărbatul pentru a afla detalii din aceste așa-zise dosare, deși știau că nu au nimic de ascuns.
În cazul managerului de spital, după ce a refuzat să îl plătească, a primit un mesaj de la F.G.: „Stai liniștit, ca o sa te aranjez și eu, ca am puterea s-o fac!”, potrivit sursei consultate de Digi24.ro.
Cinci condamnări pentru înșelăciune
În acest caz, bărbatul a fost condamnat pe 30 decembrie 2024 la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru înșelăciune, fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.
F.G. a mai fost condamnat la închisoare pentru înșelăciune de alte patru ori: În 2000, 2009, 2011 și 2022. Potrivit motivărilor din 2011 și 2022, consultate de Digi24.ro, reiese că bărbatul a făcut același lucru.
Între 2022 și 2023, de exemplu, F.G. a stat în închisoare după ce a încercat să obțină de la șase persoane, afaceriști sau funcționari publici, între 900 și 2.500 de euro.
În unele cazuri i-a și ieșit
În aceste cazuri, modul lui de operare a fost identic. A sunat victimele, le-a spus că este fost ofițer de poliție sau fost procuror DNA și că le va da informații din așa-zise dosare în care acestea ar fi anchetate.
A nimerit un afacerist care chiar era inculpat într-un dosar de la DNA și care i-a dat 3.900 de lei.
„Inculpatul a insistat pentru a-i da suma de bani, întrucât de mâine va începe o acțiune împotriva martorului (n.r. Afaceristul în cauză) și că trebuie să îi dea bani pentru a primi mai multe informații. Pe fond emotiv, având în vedere și dosarul pe care îl avea pe rolul instanței, martorul a fost de acord să îi dea inculpatului o sumă de bani pentru a afla mai multe detalii”, potrivit motivării consultate de Digi24.ro.
În alte situații, F.G. s-a dat drept fost angajat al serviciilor de informații - SRI sau chiar SPP.
S-a dat de gol ușor
În 2005, bărbatul a încercat să păcălească alte 24 de persoane. Deși a fost condamnat și atunci, a mai încercat încă o dată să păcălească afaceriști și funcționari între 2009 și 2010. Pentru aceste fapte a stat în închisoare până în anul 2017.
După cum au notat afaceriștii și funcționarii pe care F.G. a încercat să îi păcălească, în procesele care l-au vizat, acesta nu știa foarte multe detalii despre victimele lui, ci doar ceea ce apărea în presă, inclusiv informații false.
„Martorul (n.r. Avocatul unui afacerist contactat de F.G.) a înţeles că este vorba de un impostor, pentru simplu motiv că informaţiile apărute în presă despre tranzacţiile firmei pe care o reprezenta pe piaţa medicamentelor, erau eronate, în realitate tranzacţiile operând pe piaţa echipamentelor medicale”, potrivit unei motivări din 2011.
Se lăuda cu o firmă de detectivi care colaborează cu angajați din servicii
F.G. a avut și o firmă pe care o prezenta drept o companie particulară de detectivi. Firma a fost înființată în 2008 și radiată între timp. Compania a fost folosită la rândul ei pentru înșelăciune, după cum reiese din motivările consultate de Digi24.ro.
„Inculpatul s-a prezentat ca şi în cazurile precedente drept fost angajat în servicii şi că are o activitate de detectivi particulari care colaborează cu lucrători activi ai serviciului de informaţii”, mai arată sursa citată.
De exemplu, în 2010, a primit de la un bărbat 1.000 de lei cu scopul de a-i da detalii despre fratele acestuia, dar nu a furnizat nimic relevant, după cum arată sursa citată.
„Inculpatul nu a avut niciodată calitatea de detectiv particular şi nici vreo firmă care în mod legal să poată presta astfel de activităţi inducând deci în eroare persoanele cu care a încercat sau a încheiat astfel de contracte”, potrivit motivării din 2010.
Acesta a fost supus unei expertize psihiatrice în anul 2010, care arăta că suferă „tulburare de personalitate de tip antisocial, instabilitate psiho-emoțională”.
„Astfel, chiar și după multiplele condamnări suferite în trecut, pentru săvârșirea unor infracțiunii de înșelăciune, inculpatul pare că nu a înțeles gravitatea faptelor sale, iar pedepsele aplicate nu și-au atins scopul punitiv și educativ, acesta perseverând în activitatea infracțională”, au notat judecătorii la ultima condamnare, cea din 30 decembrie 2024.