Potrivit rechizitoriului DNA, ”după administrarea probelor şi luarea măsurii arestării preventive, inculpatul Bocean Emanoil a recunoscut în totalitate infracţiunea comisă, astfel cum este reţinută prin rechizitoriu”, scrie News.ro.
Procurorii DNA Ploieşti susţin că Emanoil Boceana pretins şi primit de la oameni de afaceri sume de bani sub forma unor ”comisioane”, în cuantum total de 2.256.000 lei, pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliţia Locală şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti astfel încât, prin licitaţii trucate sau prin atribuire directă, firmele oamenilor de afaceri respectivi să obţină contracte de lucrări publice de la instituţiile menţionate.
Contractele respective aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sector 1 Bucureşti, demolarea garajelor amplasate ilegal, lucrări de îndepărtare graffiti, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal sau livrarea de produse de curăţenie, lucrări care înrealitate nu au fost prestate, însă au fost consemnate scriptic şi decontate.
Bocean este, de asemenea, acuzat că a luat bani şi de la firma care a avut contract pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Sectorul 1.
Procurorii DNA Ploieşti arătau în referatul cu propunerea de arestare preventivă că firma care a câştigat licitaţia pentru ridicarea maşinilor din Sectorul 1 a obţinut contractul fraudulos, caietul de sarcini fiind măsluit, iar în schimb trebuia dat un “comision” stabilit la 20 la sută. Potrivit cererii lui Bocean, suma reprezentând comisionul respectiv ”trebuia să-i fie predată personal, săptămânal, în numerar, împreună cu situaţia maşinilor ridicate, pentru a se convinge că nu i se dădea o sumă mai mică”.
În perioada 2009 - 2011, denunţătorul mergea săptămânal la biroul lui Bocean, de la etajul al treilea al clădirii Poliţiei Locale a Sectorului 1, din strada Prometeu, pentru a-i înmâna acestuia plicurile cu bani, reprezentând “comisionul” de 20% din încasări, aşa cum i-a fost impus încă de la începutul derulării contractului dintre firma sa şi Poliţia Locală a Sectorului 1. Comisionul era între 10.000 şi 100.000 de lei săptămânal, iar banii erau împachetaţi în coli albe, introduse într-un plic, apoi într-o mapă.
”Sumele de bani remise lui Bocean Emanoil erau împachetate mai întâi în coli albe, introduse în plic, apoi într-o mapă, ce era predată, de (...) sau cei doi angajaţi ai acestuia,săptămânal, vinerea, după ora 12.00, lui Bocean Emanoil, la cererea acestuia. Sumele astfel predate lui Bocean Emanoil, aşa cum au fost solicitate de acesta (sub formă unui "comision"), variau între 10.000 lei şi 100.000 lei, săptămânal, sus-numiţii având obligaţia de a-l anunţa în prealabil, telefonic, pentru a stabili condiţiile întâlnirii săptămânale, în scopul înmânării plicurilor cu bani”, se mai arăta în documentele procurorilor.
În 23 iunie, Emanoil Bocean a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru trafic de influenţă, acesta fiind acuzat că a primit de la mai mulţi oameni de afaceri suma de 2.256.000 lei pentru a-i ajuta să obţină contracte de lucrări publice de la Primăria Sectorului 1 şi Poliţia Locală a Sectorului 1.