Pe 7 martie, Tesluiul a ieşit din matcă şi a inundat 60 de gospodării. Nu a fost prima oară iar locanicii se tem că nici ultima. Amenajarea râului s-a oprit acum doi ani, iar digul construit s-a rupt în trei locuri. Apa a năvălit peste comuna Drăgoteşti şi a făcut prăpăd.
„Acum pereții sunt uzi și făcuți praf. Țin toate ușile și geamurile deschise, ca să se mai zvânte jos pământul”, spune o localnică.
Primarul localităţii spune că lucrările erau terminate, dar a fost o greşeală de proiectare.
„Așa a fost proiectat, așa s-a executat. Dacă s-ar fi știut că o să vină niște ape mai mari să-l fi supradimensionat fața de stasuri, față de statistica cursurilor de apa în anii anteriori”, susține Dumitru Dincă, primar în Drăgotești.
Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu susţine însă contrariul.
„La momentul la care vorbim încă nu e finalizată, nu e recepționată, deci nu a intrat în administrarea Apelor Române. Este nevoie de încă o sumă de bani pentru a fi finalizate lucrările”, spune Marin Tălău, director ABA Jiu.
14 localităţi au fost afectate de inundaţiile de săptămâna trecută.
An de an sunt măturate de viituri sute de localități şi mii de hectare de teren. Zeci de diguri au cedat în inundaţiile din 2004 încoace. Lucrările de refacere sau de consolidare înaintează greu ori sunt de-a dreptul inexistente. Explicaţia este mereu aceeaşi - lipsa banilor. Bani, care însă de multe ori au fost gestionaţi prost, după cum o arată rapoartele Curţii de Conturi. Inspectorii au găsit numai în ultimii cinci ani nereguli grave la instituţiile care ar trebui să se ocupe de prevenirea şi repararea pagubelor produse de inundaţii.