Palatul de Justiţie din Sibiu este şantier de patru ani. Judecătorii s-au mutat iniţial într-o clădire pentru care ministerul plătea chirie 25.000 de euro pe lună. Anul trecut, instanţa a fost transferată într-o clădire degradată, dar pusă gratuit la dispoziţie de Ministerul Apărării.
Situaţie care nu se va schimba curând. Proiectul pentru renovarea Palatului de Justiție a fost făcut în urmă cu un deceniu, iar Guvernul a aprobat bugetul de 16 milioane de lei în 2008. După trei ani, când au început lucrările, constructorul a avut o surpriză. Trebuia să respecte şi noul statut de monument istoric al clădirii.
Răzvan Pop, director la Direcția pentru Cultură: „Lucrările trebuie făcute în așa fel încât să păstreze această calitate. Evident că acestea nu țin de lucrări de urgență, de lucrări de rezistență și așa mai departe, ci vorbim de aspect și vorbim de scopul inițial al clădirii”.
Şi nu este singurul inconvenient.
Problemele de la structura de rezistență a clădirii au devenit un risc și pentru muncitori. La puțin timp după începerea lucrărilor, un zid de la etajul al doilea al clădirii s-a prăbușit, iar plafonul a fost grav avariat.
Asta a însemnat un nou proiect care să implice şi consolidări.
Aşa că, în urmă cu doi ani, lucrările au fost sistate, iar costurile au explodat. De la 16 milioane de lei la 60 de milioane. Luna trecută, Guvernul a aprobat şi această sumă. Nu înseamnă că pot începe şi lucrările. Urmează licitaţii şi probabil, multe contestaţii din partea firmelor care nu vor fi selectate.