Kapitalism - Reţeta noastră secretă. Documentarul lui Alexandru Solomon, difuzat în această seară la Digipedia
Dan Voiculescu
Firma pentru care lucra domnul Voiculescu, Crescent, era înregistrată într-un paradis fiscal, în Cipru. În 1990, Guvernul român a angajat o echipă de controlori canadieni ca să depisteze traseul banilor, din contul Securității. Căutau circa 2 miliarde de dolari.
Reporter: De-a lungul timpului, ați acumulat sute de milioane, zeci de milioane de dolari. Unde s-au dus?
Dan Voiculescu: Acești bani sunt în conturile firmei Crescent. Toți acești bani. Profitul net este în conturile firmei Crescent.
Reporter: Care este profitul companiei acum? (Dan Voiculescu oftează)
„Aveam un salariu foarte mare pe vremea aceea, de vreo 5.000 de dolari pe lună, care era un salariu fabulos. Sigur că noi am lucrat foarte mult cu o întreprindere de comerț exterior. Întâmplător aia era o unitate a departamentului securității statului. Aici s-a creat confuzia că dacă ai lucrat cu Dunărea și Dunărea era firma securității înseamnă că și tu erai al Securității. Doi. Permisiunea asta de a lucra sau de a nu lucra cu reprezentață de firmă străină nu o dădea decât Securitatea”, povestea atunci Dan Voiculescu.
Alexandru Solomon: În cartea dumneavoastră spuneați că schimbările de până acum nu au adus decât înlocuirea unor corupți cu alți corupți.
Dan Voiculescu: Da. Că a fost înlocuită o nomenclatură, cu o nouă nomenclatură. Și că, în cele din urmă, persoanele mediocre au dominat scena asta a tranziției. Cum și cine a format capitalismul românesc, așa cum e el astăzi, după 20 de ani? A existat și în România o categorie, printre care mă număr și eu. Ca atare, această categorie, este principala categorie, autentică, reală, de capitalism românesc.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„I-am iertat. Trebuia să îi dau în judecată. Și sigur aș fi câștigat. Pentru că ei au făcut o mare greșeală. La un moment dat au făcut o afirmație. Spuneau ei autorităților române, „arestați-l pe Voiculescu ca să aflați adevărul”. Afirmația asta a lor era suficientă ca să câștig”, a spus fostul senator, condamnat zilele trecute la 10 ani de închisoare cu executare.
George Copos
„Domnul Copos acumulează trofeele regatelor de ambarcațiuni ca și reușitele în afaceri. A avut succese și în politică. În 2005 a fost numit vicepriministru, fiind senator și coleg de partid cu Dan Voiculescu”, spunea regizorul Alexandru Solomon.
Dan Diaconescu
„Acest cocktail balcanic, fără moral și fără prințipuri, nu face rău tuturor. Ba chiar poate fi profitabil. Dan Diaconescu, patronul OTV a făcut avere din dezamăgirile capitalismului românesc. Concurența spune că OTV e o televiziune de apartament. Dar, spre necazul multora, Dan Diaconescu a arătat că o televiziune fără tehnică, decoruri sau scupule e o bună afacere: crime, ceva sex și eventual o intrigă politică”, se spune în documentarul „Kapitalism – Rețeta noastră secretă”.
„Ceaușescu, înainte de 89, dacă făcea talk-show-uri - talk-show-rile care sunt acum la OTV - cred că nu cădea sau regimul lui rămânea și astăzi fiindcă mi se pare o supapă extraordinară o asemenea emisiune și nu înțeleg el de ce nu făcea la vremea aceea”, spune Dan Diaconescu în acest documentar.
Dinu Patriciu
Niciunul dintre acești oameni de afaceri nu a vrut să dea explicații, cu excepția domnului Dinu Patriciu, implicat într-o anchetă ce datează din 2005.
„Lucram cu câțiva colegi. Unul dintre ei și-a luat o mașină, o pușcă de vânătoare, celălalt și-a luat un apartament, eu am investit în terenuri. Până la ultimul ban. Și așa a început aventura”, povestește Dinu Patriciu.
„La vânzare, în 2001, prețul rafinăriei a fost de 615 milioane de dolari din care domnul Patriciu nu ar fi achitat decât 50 de milioane. Restul era constituit dintr o datorie către stat pe care Guvernul a transformat o cu mărinimie în obligațiuni și a căror scadență a fost prelungită până în 2010. Dar Patriciu a vândut Rompetrol laolaltă cu datoriile sale unei companii din Kazakstan în 2009, chiar înaintea scadenței, pentru circa 2 miliarde de euro. În 2005 a fost acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și manipularea pieței de capital”, se menționează în documentar.
George Becali
George Becali a fost ales deputat în Parlamentul European.
Dan Diaconescu: Zicea un telespectator că sunteți foarte elegant îmbrăcat și când o să vă duceți la Bruxelles la ei în Parlament o să îi umiliți puțin numai cu hainele.
George Becali: Păi o să îi umilesc din toate punctele de vedere, nu numai cu hainele.
„E ceva ce trebuie să fac și trebuie să fac cu demnitate”, spunea George Becali, care a fost la un moment dat cel mai bogat om din România.
Ioan Niculae
„Sigur, poate am fost toți foștii, dar pe cine i-a prins Revoluția la o maturitate cât de cât să poți să începi o afacere sau să ai un capital minim, eu știu. Unii sunt foarte buni doctori, unii sunt foarte buni polițiști și unii sunt foarte buni oameni de afaceri. Acum ce să facem? Să ne dăm la o parte? Care este problema? Avem vreo vină ca am existat sau...?”, spune Ioan Niculae în acest documentar.
George Pădure
„Mă simt jenat prin faptul ca nu am reușit în cei 20 de ani de capitalism dâmbovițean să mă îmbogăţesc precum alții”, spune George Pădure.
„Mergem de șase ani pe autostradă și nu avem o stație de benzină, tocmai datorită intereselor. Pe cuvântul meu de onoare. Am fost să construiesc eu. M-am dus la Năstase: mergi vezi că te așteapta Nicușor Constantinescu. Gata. M-am dus la Nicușor Constantinescu: Da, da, da. Stați să vă pun în legătură cu cineva. Înțelegi? Stați de vorbă și vedeți ce puteți face împreună. Împreună! Păi, adică ce? Îți spun eu ce. Am o societate, atât la sută tu, eu atât la sută, eu vin cu banii, restul, mă ocup eu, nu vă faceți probleme. Nu se poate. Nu am mai făcut nimic: Altfel nu iei nicio autorizație. Ntz, ntz. Iar dacă nu-ți vezi de treabă mai ajungi și prin pușcărie, îți faci niște hmmm. E un om care a ajuns și primar și care trăiește și azi spunându-mi măi george, măi George, ce mai e măi de furat, ce mai e de furat pe la primărie măi?”, mai spune el în documentar.
- Etichete:
- documentar
- digipedia
- alexandru solomon
- kapitalism - reteta noastra secreta documentar alexandru solomon
- kapitalism - reteta noastra secreta
- kapitalism - reteta noastra secreta alexandru solomon
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News