În ultimii trei ani, de când a fost implementată în România această metodă, zeci de cupluri au decis să divorțeze în acest fel.
Corina are 26 de ani și a fost căsătorită timp de șase ani. În 2015 a decis să divorțeze, dar pentru că ea locuiește în Portugalia, iar fostul soț în România, cei doi au apelat la metoda divorțului online.
„Toată procedura a fost prin intermediul internetului. Prima dată prin telefon, după aceea prin intermediul Skype-ului. Se știe bine, din străinătate nu poți să îți iei concediu când dorești, nu poți să te deplasezi și costurile…să vii, să pleci, pentru că nu se termină. Nu vii o dată și ai încheiat. Mai ales dacă ai și copil trebuie mai multe hârtii, mai multe demersuri”, a spus Corina Zizda.
Divorțul clasic ar fi necesitat mai multe drumuri în țară, și implicit cheltuieli suplimentare.
„Pentru românii plecați în străinătate e o variantă foarte bună, la îndemână, mult mai puțin costisitoare și, evident, mult mai rapidă”, a spus mediatorul Aurelian Cătălin Negreanu.
În cazul Corinei și al fostului ei soț, divorțul s-a pronunţat după patru ședințe de mediere online. Actele s-au semnat prin intermediul poștei rapide, iar ulterior au fost depuse la Judecătorie.
Medierea pe internet nu este însă suficientă pentru un divorț oficial. Pentru a fi însușit de judecător actul de video-mediere online, în instanță partea aflată în străinătate trimite pe cineva apropiat, de preferință din familie.
De asemenea, psihoterapeuții spun că medierea online este mai puţin traumatizantă.
„Diminuează efectele secundare în spectrul psihic și totodată minimalizează posibilitatea aparițiilor ulterioare a tulburărilor psihice sau a depresiilor”, a explicat psihoterapeutul Radu Pomohaci.
Tariful în cazul unui divorț online se stabilește în funcție de complexitatea cazului. În medie, costă 400 de euro și durează aproximativ șase săptămâni.