Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica

Data publicării:
Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica. Foto Shutterstock
Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica. Foto Shutterstock

Sfântul Filip a fost unul dintre cei șapte diaconi, considerat, împreună cu Arhidiaconul Ștefan, primul martir, ajutor în slujirea celor nevoiași și a văduvelor. Sărbătoarea este trecută cu cruce neagră în calendar, însă astăzi, 11 octombrie, de Sfântul Filip, mai mulți români își serbează ziua onomastica.

Sfântul sărbătorit pe 11 octombrie nu trebuie confundat cu Sfântul Apostol Filip, prăznuit de Biserica ortodoxă pe data de 14 noiembrie. Sfântul Filip s-a născut în Cezareea Palestinei și, împreună cu Sfântul Arhidiacon Ștefan, s-a numărat printre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. I se mai spunea Diaconu Filip.

Cine a fost Sfântul Filip

Sfântul Filip a fost stabilit în Samaria, în vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, acolo unde a predicat cuvântul lui Hristos și a făcut mereu voia Sa. Ca Diacon, Sfântul Filip a slujit cu credință săracilor și văduvelor. A fost căsătorit și a avut patru fiice.

Din Faptele Apostolilor se știe faptul că Sfântul Filip boteza mulțimile în numele lui Hristos și l-a botezat chiar și pe Simon Magul, un predictor gnostic (care aparține gnosticismului, curenT filozofic-religios).

"Fiind ales diacon de către Sfinţii Apostoli, a fost hirotonit împreună cu Sfântul întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan şi slujea sfinţilor (creştinilor) cu toată osârdia, îngrijindu-se de săraci şi de văduve. Iar după uciderea Sfântului Ştefan, pornindu-se prigoana împotriva Bisericii din Ierusalim, şi toţi risipindu-se prin ţara Iudeei şi a Samariei, afară de cei doisprezece apostoli, Sfântul Apostol Filip a mers în Samaria, unde propovăduia pe Hristos". (Vieţile Sfinţilor).

Semnificația numelui Filip

Numele Filip provine din limba greacă: “Φίλιππος, Phílippos (Prietenul calului), latinizat: Philippus. Este compus din elementele „philos”, care inseamna „prieten, iubitor” si „hippos”, care inseamna „cal”.

Numele Filip apare în Noul Testament aparținând a doua persoane care sunt considerate sfinte în calendarul bisericesc. În primul rând, unul dintre cei 12 Apostoli și, în al doilea rând, o figură timpurie în biserica creștină cunoscută sub numele de Filip Diaconul.

Astăzi, își pot serba onomastica persoanele care poartă numele de Filip, dar și alte nume derivate precum Felipe sau Filipan.

Tot astăzi, pe 11 octombrie, în Biserică se face pomenirea:

  • Sfintelor Mucenite Zinaida si Filonila;
  • Sfantului Teofan Marturisitorul;
  • Sfintilor Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie si Sisinie.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancomat într-o zi. Dacă vrei mai mult, banca te ia la...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
Lacrimi de fericire, declarații de dragoste și imagini superbe de la nunta Lorei: "După 9 ani de iubire, știi...
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Al Pacino a renunțat la alcool și droguri: „Nu știam ce se întâmplă cu mine!”
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...