Barack Obama a precizat că vizita sa este o recunoaştere a progreselor democratice înregistrate în această ţară, una dintre cele mai sărace din Asia, şi nu un gest de susţinere faţă de guvern.
Primit cu toate onorurile la Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, liderul de la Casa Albă a avut o discuţie între patru ochi cu omologul său, generalul Thein Sein. Ulterior, alături de secretarul de stat Hillary Clinton, s-a întâlnit cu liderul opoziţiei, Aung Sang Su Ci, laureată a Premiului Nobel pentru pace şi simbol al luptei pentru democraţie.
Cu ocazia vizitei, Obama a făcut o promisiune faţă de poporul din statul asiatic, „o promisiune pe care sunt convins că o vom respecta. Dacă vedem că sunt progrese continue pe calea reformelor, legăturile noastre bilaterale se vor consolida şi vom face tot posibilul pentru a asigura succesul lor (al reformelor – n.red).”
Locuitorii intervievaţi speră că sprijinul american va fi unul concret: „Vreau să ne ajute în special în privinţa educaţiei. Sistemul nostru de învăţământ este sub standardele internaţionale. Şi sistemul de sănătate diferă, în ceea ce priveşte furnizarea de servicii”, afirmă Naing Lin, designer.
Tranziţia către democraţie
După jumătate de secol de dictatură militară, Myanmar este în plină tranziție spre democrație. Din martie anul trecut, de când conducerea ţării a fost preluată de guvernul civil susţinut de armată, au fost eliberaţi sute de deţinuţi politici, cenzura s-a mai domolit, iar lidera opoziţiei, Aung Sang Su Ci, care a trăit 15 ani în arest la domiciliu, a fost invitată să candideze pentru parlament.
Militanții pentru drepturile omului au calificat drept prematură vizita președintelui american, pentru că reformele democratice încă nu sunt consolidate. Washington-ul susține însă că prezența lui Obama va stimula actualul guvern să facă mai mult pentru a domoli tensiunile interetnice și pentru a respecta drepturile omului.