Starea celorlalţi 22 de răniţi internaţi în spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni este în uşoară ameliorare. Şapte persoane au fost deja externate. Toți pacienții conștienți au primit și consiliere psihologică, deoarece ei sunt încă în stare de șoc după tragedia prin care au trecut.
Două dintre persoanele internate la Spitalul Universitar sunt încă în stare critică. Este vorba despre o pacientă care va fi supusă unei intervenţii la coloană pe secţia de neurochirurgie şi cealaltă este evaluată de secţia de chirurgie toracică în eventualitatea unei operaţii.
Medicii au mai rămas în grijă cu opt pacienţi, după ce trei răniţi au fost externaţi la sfârşitul săptămânii trecute.
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, din cei nouă răniţi, cel mai grav caz este cel al şoferului de autocar. Pacientul care a fost de la început într-o stare foarte gravă se menţine în stare extrem de gravă, prognosticul e rezervat, a spus un reprezentant al spitalului.
La Bagdasar-Arseni medicii au veşti bune pentru două dintre paciente, care ar urma să fie externate, iar la Spitalul Elias a mai rămas internată doar una din cele patru femei aduse după producerea accidentului din Muntenegru.
Două firme de transport implicate în organizarea excursiei
Între timp, continuă audierile în acest caz. Patronul Gregory Tour, firma de transport care deţinea autorcarul, a venit pentru a a treia oară la Parchetul General pentru a da explicaţii în faţa anchetatorilor. Acum, procurorii români aşteaptă un răspuns oficial din partea autorităţilor muntenegrene legat de expertizele tehnice și de interpretare a datelor conţinute de aşa-numita cutie neagră a autocarului.
Ștefan Grigore a explicat procurorilor de ce au fost implicate, în organizarea transportului in Muntenegru, două firme pe care le patronează. El a răspuns acuzaţiilor că ar fi organizat transportul în Muntenegru printr-o firmă fără licenţă. „Gregory Tour Holiday a cumpărat servicii de transport de la Gregory Tour Serv, lucru care se poate face individual sau la pachet. Aşa funcţionează în turism”, a declarat Ștefan Grigore.
Procurorii români au fost contactaţi, pentru prima dată, de coordonatorul anchetei din Muntenegru.
„Am fost contactaţi de procurorul din Muntenegru care instrumentează cazul, ne-a solicitat să îi confirmăm câte persoane erau în autobuz, i-am comunicat că erau 47, noi i-am întrebat dacă dumnealui are victime din rândul cetăţenilor din Muntenegru, ne-a confirmat că există o victimă, un minor de 13 ani”, a spus procurorul general Tiberiu Nițu.
Audierea românilor răniţi se apropie de final. Până acum procurorii au reușit să stea de vorbă cu 20 dintre ei.
„Vom începe să restituim o parte din bunurile care au fost găsite în prăpastie şi care au fost returnate de autorităţile din Muntenegru. Începând de mâine dimineaţă (marți – n.r.), primele persoane vor fi invitate, vor fi prezentate aceste obiecte şi le vor fi restituite”, a declarat Vasile Viorel, șeful Direcției de Investigații Criminale din IGPR.
Procurorii români aşteaptă un răspuns oficial din partea autorităţilor muntenegrene legat de expertizele tehnice si de interpretarea datelor conținute de așa-numita cutie neagră a autocarului. Datele respective vor fi atașate ca probe și la dosarul din România. La rândul lor, procurorii români, au pus la dispoziția colegilor din Muntenegri declarațiile celor 20 de martori ai accidentului.