Dragoș Duță se numără printre cei 800 de studenți de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" care a făcut în anul academic 2015-2016 un stagiu Erasmus. Tânărul a studiat filosofia în Belgia și avut o bursă lunară de 500 de euro care i-a acoperit o parte din cheltuielile pentru cazare și masă.
„La facultate la ei se predă după paradigma nordică a cercetătorilor din nordul Europei și noi nu eram obișnuiți cu așa ceva, noi mergem mai mult pe partea britanică,” spune Dragoș Duță, student.
În ultimul an de facultate, şi Irina a studiat peste hotare. S-a întors din Franţa plină de entuziasm și ar mai vrea să plece și la master cu programul Erasmus.
„Mi s-a părut mai lejer și profii au fost înțelegători cu noi cei străini și la fel și colegii s-au implicat și ne-au ajutat,” povestește Irina Rusu, studentă.
Universitatea Al. I. Cuza este fruntașă în ţară la numărul de studenți care merg să studieze în alte țări prin programul Erasmus. Cele mai căutate ţări sunt Franța, Italia, Spania și Germania.
„Am avut multe activități practice și mai puțină teorie,” zice un student.
„Mi-am făcut prieteni din toată Europa, am învățat limba engleză, am învățat să mă descurc mai bine,” adaugă altul.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași va primi pentru anul academic 2016-2017 cei mai mulţi bani din partea Agenției Naționale Erasmus.
„Pentru anul 2016-2017 este alocată o sumă de două milioane de euro în care cea mai mare parte revine studenților, pentru granturile lor lunare,” explică prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector Relații Internaționale, Universitatea Al. I. Cuza, Iași.
În noul an academic din România vor pleca cu programul Erasmus șapte mii de studenți și trei mii de profesori.