Se zvoneşte că vor fi modificări, mai ales în ceea ce priveşte examinarea elevilor. S-ar putea reveni la sistemul vechi, cu admitere la liceu, treaptă în clasa a zecea, dar se vorbește şi despre un posibil bacalaureat profesional. În ultimii 25 de ani, cei 20 de miniştri care au ocupat fotoliul de la Educaţiei au făcut peste 60 de modificări. Acum, urmează alta, iar sindicaliştii se gândesc deja la propuneri.
„Cred că m-aş lega de admiterea la liceu, admiterea la facultate, după părerea mea e necesar examen de admitere în ambele cazuri, pentru a-i selecta pe copii după posibilităţile lor”, a spus Anton Hadăr, președintele Federaţiei „Alma Mater”. Părere pe care o susţin chiar şi elevii.
„Nu sunt împotriva treptei, nu sunt împotriva examenului, dar sunt de părere că ar trebui să se ia o decizie permanentă. Până acum, de când am intrat noi la liceu, cred că s-au făcut de vreo trei ori schimbări”, a spus un elev.
Liderii de sindicat vor o lege care se referă şi la statutul personalului din învăţământ. Ultima lege a educaţiei, din 2011, le-a tăiat o parte din drepturile salariale. „Unele sporuri pe care le-am pierdut, care astăzi există la unii salariaţi, la alţii nu. Mă refer la sporul de doctorat”, a mai spus Anton Hadăr. Sunt voci care spun că noua lege se bazează în mare parte pe un proiect mai vechi al Ecaterinei Andronescu, din 2009, atunci când era ministrul al Educaţiei.
„Evident că această variantă nu poate rămâne, ea trebuie să iasă din procedurile parlamentare într-o formulă convenabilă, pentru anul 2015 este momentul să regândim misiunea şcolii”, a spus Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.
Până acum, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu a răspuns solicitării Digi24 cu privire la noul proiect. După 1 iunie, acesta va fi dezbătut de parlamentari, iar sindicatele, părinţii şi elevii vor putea veni cu propuneri.