Bulgaria scoate în afara legii "propaganda" LGBTQ+ în școli. Ce controverse au stârnit amendamentele la Legea Educației

Data publicării:
Bulgaria, proteste legate de amendamentele la Legea Educației. Foto/ Profimedia Images.jpg
Bulgaria, proteste legate de amendamentele la Legea Educației. Foto/ Profimedia Images.jpg

La 7 august, deputații bulgari au adoptat rapid noi amendamente la Legea privind educația școlară și preșcolară, interzicând promovarea a ceea ce ei numesc "orientare sexuală netradițională" în școli. Dezbaterea a durat peste patru ore, legislatorii deliberând asupra definiției și implicațiilor unei astfel de propagande, relatează Novinite.

Modificările propuse, conduse de partidul naționalist pro-Kremlin "Renașterea" (Vazrajdane), au trecut rapid prin ambele lecturi într-o singură sesiune plenară. Modificările, care au fost definite în parte de o postare Wikipedia citată de reprezentanta coaliției democratice, Elisaveta Belobradova, interzic orice formă de propagandă privind orientarea sexuală netradițională, deși nu au fost furnizate cazuri specifice de astfel de propagandă în școlile bulgare.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat măsura

Grupurile pentru drepturile omului au criticat drept discriminatorie măsura. Amendamentul la lege a fost adoptat cu o majoritate largă, cu 159 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" și 12 abțineri, transmite France24.

Legea interzice acum „propaganda, promovarea sau incitarea în orice mod, direct sau indirect, în sistemul educațional a ideilor și opiniilor legate de orientarea sexuală non-tradițională și/sau identitatea de gen diferită de cea biologică”.

Text separat pentru ”orientarea sexuală non-tradițională”

De asemenea, parlamentarii au votat un text separat care definește „orientarea sexuală non-tradițională” ca fiind „diferită de noțiunile general acceptate și stabilite în tradiția juridică bulgară privind atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus”.

În capitala Sofia au avut loc demonstrații în cursul după-amiezii la adresa adoptării amendamentului, protestatarii scandând „Rușine să vă fie” și „Opriți alungarea oamenilor din Bulgaria”. Printre protestatari se afla și Sanya Kovacheva, o arhitectă de 35 de ani, care a acuzat politicienii țării de „exploatarea dezinformării și de surfing pe valul de ură împotriva comunității LGBTQ” înaintea alegerilor din octombrie.

LevFem, grupul feminist de stânga care a organizat mitingul, a declarat că amendamentul va face imposibilă „combaterea hărțuirii în școli a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transgender”.

„Vânătoare de vrăjitoare”

ONG-ul pentru drepturile omului Comitetul Helsinki din Bulgaria (BHC) a cerut parlamentarilor să nu adopte modificările, afirmând că acestea „încalcă drepturile fundamentale ale omului”, inclusiv cele prevăzute în Constituția țării, precum și legile UE și convențiile internaționale.

Legea „interzice diseminarea de idei și concepte, inclusiv informații științifice”, a declarat Radoslav Stoyanov, vicepreședintele BHC, pentru AFP, preluată de Agerpres.

„Prevestește implicit o vânătoare de vrăjitoare și sancționează orice efort educațional legat de persoanele LGBTQ în educația școlară”, a scris avocata Denitsa Liubenova de la grupul pentru drepturile LGBTQ, Deistvie, într-o declarație, numind proiectul de lege „discriminatoriu”.

Idei homofobe, deseori în dezbaterea politică

Ideile homofobe apar frecvent în dezbaterea politică din Bulgaria și în mass-media, pe măsură ce țara se confruntă cu al șaptelea scrutin parlamentar în trei ani și jumătate, pe fondul unei instabilități politice grave.

Bulgaria nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

Bulgaria, stat membru al UE, refuză, de asemenea, să ratifice Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, pe care mulți din țară o văd ca pe un instrument pentru recunoașterea unui „al treilea gen”.

Potrivit unui raport recent al Institutului pentru Economie de Piață (IME) din Sofia, „respingerea și discriminarea sunt factori-cheie în emigrarea persoanelor LGBTQ”.

În 2021, Ungaria a adoptat, de asemenea, o lege similară, interzicând „promovarea” LGBTQ în rândul minorilor.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville