Părinţii care îşi retrag copiii din învăţământul preuniversitar trebuie să prezinte dovada continuării studiilor acestora

Data publicării:
Elev studiind. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Getty Images
Elev studiind. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Getty Images

Părinţii care îşi retrag copiii din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi ca, în termen de 60 de zile, să prezinte dovada continuării studiilor şi documente privind domiciliul elevului, pentru asigurarea dreptului la educaţie. În caz contrar, directorul şcolii trebuie să anunţe Serviciul de Siguranţă Şcolară al Poliţiei.

Prevederea vine în contextul cazurilor de părinți care și-au retras copiii de la școală și i-au înscris în sistem de homeschooling, sistem care nu este recunoscut de legea educației din România, explică RRA. De asemenea, sunt și situații în care părinții care muncesc în străinătate își retrag copiii de la școală din România fără să anunțe dacă sunt înscriși în altă țară.

O altă prevedere din regulamentul de funcționare și organizare a unităților de învățământ nou introdusă este legată de numărul de absențe pe care le acumulează un elev. În caz în care absențele depășesc 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele sau modulele respective, directorii școlii trebuie să anunțe autoritățile de asistență socială.

Directorul unității de învățământ are obligația să contribuie la stabilirea unor măsuri de prevenire a abandonului școlar în cazul elevilor care înregistrează absențe la cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar. Prevederea vine în contextul în care au fost semnalate cazuri în ultimii ani în mai mult județe de părinți care își retrag copiii de la școală, fie pentru a-i înscrie într-un sistem homeschooling, fie pentru că părinții lucrează în străinătate și își iau copiii cu ei în altă țară.

Din anul școlar 2024-2025

Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial. Regulile se aplică din anul școlar 2024-2025, care începe pentru profesori pentru 1 septembrie și pentru elevi – pe 9 septembrie.

Printre noutățile din ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, se numără introducerea notei la purtare în fiecare modul, prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, câte un profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale.

Elevii şi unităţile de învăţământ preuniversitar vor trebui să respecte mai multe reguli în anul şcolar 2024-2025. Statutul elevului prevede, între altele, sala de detenţie, fără telefoane mobile în timpul orelor şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile. A fost modificat şi regulamentul de funcţionare al şcolilor.

Introducerea notei la purtare în fiecare modul, prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a sau existenţa a câte unui profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare şcoală. În regulament sunt prevăzute şi cursurile online sau hibrid pentru elevi aflaţi în situaţii excepţionale. Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este setul de reguli pe care trebuie să le respecte fiecare şcoală, creşă, grădiniţă sau liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Nimeni nu ar ghici că are 50 de ani. Mel C de la Spice Girls, ca o o studentă îndrăgostită, de mână cu...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...