Încăierare pe funcții între oameni de știință. Ecaterina Andronescu acuză că i s-a blocat candidatura la „Academia politicienilor”

Data actualizării: Data publicării:
ecaterina
Ecaterina Andronescu vrea să devină șefa Academiei Oamenilor de Știință din România și îl acuză pe Adrian Badea, actualul președinte, că îi blochează candidatura FOTO: captură video Digi24

Scandal uriaș, cu plângeri penale și atacuri la persoană, în Academia Oamenilor de Știință din România, cu câteva zile înainte de alegerea unei noi conduceri. Fostul ministru al educației Ecaterina Andronescu vrea să devină șefa academiei și îl acuză pe Adrian Badea, actualul președinte, că îi blochează candidatura.

Motivul ar fi că acesta vrea să își impună propriul om în fruntea instituției care, în opinia fostului ministru, nu are anvergura științifică necesară. Ecaterina Andronescu a depus o plângere penală la Parchet pentru abuz în funcție și fals în înscrisuri oficiale. În replică, Adrian Badea spune că... Ecaterina Andronescu a ajuns cu cinci minute întârziere pentru înregistrarea actelor, iar dosarul nu a mai putut fi validat.

AOSR este un fost ONG transformat ulterior într-o instituție publică finanțată de la bugetul de stat, lucru contestat inclusiv de conducerea adevăratei Academii Române.

Reporter: Aceasta este plângerea penală.
Doina Banciu: Făcută unde?
Reporter: La Parchet, la procuror, la Procuratură, acolo se fac plângerile penale, Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Doina Banciu: Și împotriva mea?
Reporter: Și la dumneavoastră.
Doina Banciu: Păi eu ce vină am eu?
Reporter: Abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, și numele dumneavostră apare de mai multe ori.

Doamna care nu înțelege ce vină are este Doina Banciu, actual vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știintă din România și candidat la funcția de președinte. Domnul așezat la birou este Adrian Badea, actualul președinte al Academiei, care nu mai poate candidat pentru un nou mandat și este acuzat că vrea să o impună la șefia AOSR pe Doina Banciu, astfel încât să controleze în continuare instituția din umbră.

Doina Banciu, vicepreședinte AOSR: „Informație fără bază, ca să mă exprim așa mai colorat, fumigenă, pentru că domnul președinte Badea nu poate impune pe nimeni pentru că sunt alegeri.”

Actuala conducere AOSR este acuzată de abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale. Cu alte cuvinte, dosarul Ecaterinei Andronescu și al echipei sale a fost respins pe motiv că ar fi fost depus cu cinci minute întârziere față de termenul stabilit. Adică la ora 16:05 și nu 16:00. Ecaterina Andronescu spune că la momentul respectiv în niciun document oficial al AOSR nu era prevăzută vreo oră limită pentru depunerea candidaturilor, iar respingerea dosarului este un abuz.

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „Ora era ilegal pusă, într-un document el ilegal elaborat și chiar și în situația acestei ore la patru eram în curtea AOSR-ului.”

Adrian Badea, președinte AOSR: „Este greșeala domniei sale că a întârziat, eu nu am nimic împotrivă, dânsa are obicei de întârzie, asta este știut de toată lumea.”

Și de aici a început un întreg scandal... neacademic, legat de ora la care Ecaterina Andronescu a ajuns în sediul instituției pentru a-și depune candidatura.

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „La ora patru eram în curtea AOSR, până am urcat în secretariat s-a făcut patru și cinci.”

Adrian Badea, președinte AOSR: „Era ora 16:03. Până când a ajuns la secretariat s-a făcut 16:05, deci la ora 16:00 dânsa nu era în sediu.”

Încercăm să rezolvăm marea dilemă a intelectualilor de la AOSR și coborâm la secretariat. Angajata de aici își amintește că era trecut de ora 16, dar...

„Poate, e posibil, e și asta posibil ca ceasul doamnei să fi indicat ora 4:00, și asta este posibil”, spune secretara.

Până în anul 2007, AOSR a funcţionat ca ONG şi purta denumirea de Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă. Apoi, brusc, i-a fost schimbată denumirea în Academie şi transformată, prin lege, într-o instituţie finanţată de la bugetul de stat.
Indemnizația brută a președintelui AOSR este la nivelul unui ministru și se ridică la 21.840 de lei în timp ce vicepreședinții câștigă cât un secretar de stat: 16.640 de lei brut. Membrii titulari primesc lunar o indemnizație netă de 1.675 de lei, dar nu au dreptul de a purta titulatura de academician. De-a lungul anilor, adevărații academicieni, în speță membrii Academiei Române au criticat vehement existența AOSR, mai ales că aici se regăsesc mulți actuali și foști politicieni.

Ioan Pop, preşedintele Academiei Române, spunea în iulie 2020: „În Academia Română există această amărăciune că funcţionează academii paralele care sunt finanţate din banii publici. Nu văd raţiunea, decât nişte interese private, a existenţei unei asemenea instituţii, repet, finanţate de la bugetul de stat.

Probabil că frustrarea unora dintre membrii importanţi ai societăţii, inclusiv dintre cei cu rol politic, mă gândesc, frustrarea de a nu fi putut intra în Academia Română, în Academia Română sunt nişte criterii extrem de severe."

Așa că, lupta pentru putere în interiorul AOSR este extrem de incinsă. Ținuta și limbajul academic au fost puse puțin pe pauză și s-a trecut la atacuri directe. Ecaterina Andronescu crede că Doina Banciu nu ar trebui să fie președintele AOSR pe motiv că activitatea sa științifică nu se ridică la înălțimea funcției.

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „O personalitate științifică care își asumă un asemenea rol de conducere, după opinia mea, ar trebui să aibă și o operă științifică în spate.”

Doina Banciu, vicepreședinte AOSR: „Cred că domnia sa nu știe ce vorbește, ar fi trebuit să știe.”

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „Evident că la experiența profesională, doamna Banciu are aceeași vârstă cu mine, m-a uimit că a publicat atât de puțin.”

Doina Banciu, vicepreședinte AOSR: „... Dânsa se referă la număr de citări. Probabil știți că pe diverse domenii numărul de citări este diferit... Acest lucru cred că este absolut fals.”

Lovită în orgoliul de... om de știință, Doina Banciu contraatacă la capitolul activitate în cadrul Academiei.

Doina Banciu, vicepreședinte AOSR: „Eu sunt uimită că dânsa revendică această candidatură. Eu nu am văzut-o pe aici în patru ani de când sunt, nu am văzut-o.”

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „Ok. Eu nu vreau să răspund unor lucruri neadevărate, dar pot să dovedesc ce am făcut în AOSR și dacă vreți raportul ăsta pe patru ani este o dovadă că nu am stat cu mâinile încruciușate.”

Doina Banciu se hotărăște să îi aplice lovitura de grație și o atacă la... legitimitate.

Doina Banciu, vicepreședinte AOSR: „Să vă spunem noi cum a fost aleasă doamna profesoară Andronescu ca șefă de secție... Deci doamna a fost aleasă șefă de secție cu două voturi... La nicio secție nu s-a întâmplat așa ceva, în nicio secție a acestei academii.”

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „Ok. Sedința secției, cele două ședințe că așa este regulemntar să avem două, au fost afișate pe site-ul AOSR cu mult timp înainte, în plus eu am trimis membrilor secției mailuri pentru această ședință.”

La final, de la înălțimea funcției de șef al academicienilor care... nu își pot spune academicieni, Adrian Badea trage concluzia.

Adrian Badea, președinte AOSR: „Când alegi un conducător de instituție îl alegi după prestigiu științific, prestigiul național, prestigiul internațional și mai ales atașamentul față de instituție și ce a făcut pentru instituție. Păi ce atașament pentru instituție, că dânsa, vorba aia, cum se spune, își ridică fustele în fața...”

Ecaterina Andronescu, membru AOSR: „Doamne Dumnezeule, sunt șocată, când mă gândesc că am lucrat cu această persoană la care nu mă așteptam.”

Alegerile vor avea loc pe data de 24 mai. Și cum Doina Banciu este singurul candidat, nu există nicio surpriză în privința învingătorului. Ar fi și culmea!

Finanțarea de la bugetul de stat a AOSR este puternic criticată de o parte a societății civile. Anul trecut a fost depusă la Parlament o nouă inițiativă legislativă prin care Academia să nu mai primească bani publci. A fost respinsă de Senat iar acum se află în dezbaterea Camerei Deputaților.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri