Bolile alergice: Ce este esofagita eozinofilică și cum se tratează
Data publicării:
Bolile alergice au devenit în ultimii ani nu doar din ce în ce mai frecvente, dar și mai complexe, mai severe și mai dificil de diagnosticat. Relativ recent recunoscută și descrisă este și esofagita eozinofilică, o astfel de afecțiune alergică, despre care discutăm cu dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică.
Esofagita eozinofilică este o afecțiune cronică autoimună, în care eozinofilele, un tip de celule albe din sânge, se acumulează pe mucoasa esofagului și, în contact cu anumite alimente, provoacă inflamație. În lipsa diagnosticului precoce și a tratamentului potrivit, acest tip de esofagită poate duce la complicații, pentru că esofagul se îngustează și pacientul are dificultăți la înghițirea alimentelor.
Chiar dacă inițial pacientul se adresează unui medic gastroenterolog pentru stabilirea diagnosticului, el va trebui să ajungă la un medic alergolog pentru tratament. Afecțiunea poate fi ținută sub control prin administrarea unor medicamente și prin dietă, astfel încât să fie eliminate din meniu alimentele care provoacă reacția alergică. Pentru identificarea acestora, vor fi efectuate teste alergologice specifice, la recomandarea medicului.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro