Societatea de termoficare din Timişoara are nevoie urgentă de 73 de milioane de lei pentru a asigura căldura şi apa caldă în peste 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. În plus, în ultimii ani, compania a acumulat datorii de 11 milioane de lei către furnizorii de gaz şi cărbune, dar are restanţe şi la bugetul de stat. Potrivit Colterm:
„În luna septembrie 2015, compania a reuşit eşalonarea datoriilor către ANAF pentru suma de 12,9 milioane de lei, dar, în cazul în care nu se reuşeşte obţinerea unei finanţări, se va afla în situaţia de a pierde eşalonarea cu ANAF, ceea ce ar duce la blocarea conturilor societăţii şi, în ultimă instanţă, la incapacitatea de plată”, se arată în solicitarea Colterm către Consiliul Local Timișoara.
Aşa că, aleşii locali au fost de acord ca municipalitatea să ia un credit de 100 de milioane de lei pentru a scăpa societatea de termoficare de datorii şi pentru ca timişorenii să nu îngheţe în case, la iarnă. Situaţia regiei este aceeaşi de peste 10 ani, iar oamenii se plâng de serviciile acesteia:
„Am o căldură de nu pot să stau în casă. Am 26 de grade”. [E prea mult?] Prea mult", spune un timișorean.
„E scumpă căldura şi tot o scumpesc”, adaugă un altul.
„De ce m-am debranşat? Pentru că plăteam prea mult”, mai povestește un alt localnic.
Primăria Timişoara va achita, din bugetul local, în 20 de ani, creditul, cu o dobândă de 3%.
„Creditul îl plăteşte, conform legislaţiei, primăria. Numai că primăria are pârghia de a-şi recupera banii de la Colterm prin politica de acordare a subvenţiilor”, explică Nicolae Robu, edilul-șef al Timișoarei.
„Mi-e greu să înţeleg juridic care este legica domnului primar. Mă îndoiesc că aceste sume se pot recupera din subvenţii pentru că tot noi acordăm subvenţiile. Ar fi culmea! Dăm pe o parte, luăm pe altă parte. Eu cred că ar trebui recuperaţi din eventualul profit al Colterm, care eu sper să existe acest profit. Însă, repet, această problemă putea fi rezolvată mai din timp”, este de părere și Alfred Simonis, consilier local.
„Până la această oră niciun reprezentant al companiei de termoficare nu ne-a oferit detalii despre datoriile istorice pe care le are Colterm şi nimeni nu a dorit să comenteze situaţia”, Caterina Ledrer - reporter Digi24 Timișoara.
Anul acesta pare să fie cel mai greu pentru Colterm, mai ales că, în această toamnă, regia a lăsat timişorenii fără căldură şi apă caldă timp de 24 de ore după ce furnizorul de gaz a oprit alimentarea din cauză că societatea de termoficare nu şi-a plătit facturile.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță