Ca să obţină fondurile europene, Consiliul Judeţean s-a unit cu comuna Diosig şi oraşul Săcuieni şi au format Asociaţia Ecoland. Centrala de curent va fi construită pe o suprafaţă de două hectare în Săcuieni, iar pentru funcţionarea acesteia se va cumpăra gunoi de grajd, porumb şi secară. Curentul electric va fi obţinut din amestecul acestor produse.
"Instalaţia va produce aproximativ 4500 de megavaţi pe an, vor fi două generatoare de curent de o putere de 526 de KW pe oră", a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.
"Gunoiul se adună zi cu zi că nu am unde-l pune de multe ori. Îl folosiţi la pământ? La pământ îl folosim. Aţi fi de acord să-l daţi dacă v-ar da nişte bani pe el? Da, aş fi de acord", a spus Ioan Ulici, locuitor din Săcuieni.
"Va fi amplasată pe teritoriul oraşului Săcuieni şi beneficiarii vor fi instituţiile publice, şcolile şi iluminatul public, primăriile", a declarat Cristian Marina, inspectorul Primăriei din Săcuieni.
Abia după cinci ani de la construire centrala va intra în proprietatea Consiliului Judeţean şi a celor două comune. După această perioadă, instalaţia va primi certificate verzi care vor putea fi vândute. După calculele celor care au întocmit proiectul, centrala va produce curent electric în valoare de 135 de euro pe oră.
"Această instalaţie ar putea produce asociaţiei Ecoland cam 500 de mii de euro pe an", a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.
Centrala ar trebui să fie gata până în 2014, iar curentul va fi vândut către Electrica, urmând ca societatea să reducă facturile primăriilor şi şcolilor din Diosig şi Săcuieni, dar şi din cea a Consiliului Judeţean Bihor.