Umblatul în tez începe în Moisei de dimineaţă. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, copiii merg în grupuri pe la casele gospodarilor.
"- De la 3 ani.
- Şi aduni multe ouă?
- Câte 8, câte 9."
"20, 30 de copii. La noi vin mulţi. Care de care să aibă mai multe ouleţe şi cât mai frumoase împiestrite, făcute fumos. Cât mai frumos colorate."
Ouăle sunt primite în schimbul urărilor pe care copiii le fac creştinilor sub forma unor poezii sau cântecele.
"Slavă Celui care din păcat ne-a scos/
Slavă Domnului Hristos!"
"Din moşi strămoşi aşa se umblă de Paşte. E un obicei frumos. Ne bucurăm când vin copiii. Le dăm ouă roşii", spun gospodarii.
Cu cât trăistuţa e mai plină, cu atât copiii sunt mai fericiţi.
"- Vă place să umblaţi în tez?
- Da.
- Eu am 7 ouă.
- Şi tu câte ai?
- Eu am 8."
"- Primesc dulciuri şi primesc ouă.
- Şi ce faci tu ouăle? Unde le duci?
- Acasă.
- Se bucură mama când aduci multe ouă?
- Da."
Ca să îi răsplătească pe toţi copiii care le trec pragul, gospodinele din Moisei pregătesc cel puţin 50 de ouă. Cele mai căutate sunt ouăle încondeiate în casă.
"Nu risc să folosesc vopsele din comerţ, chimicale, prefer cojile de ceapă roşie", spune Măricuţa Albu, gospodină.
Acestea se fierb în apă timp de 30 de minute. După ce primesc culoarea dorită, se introduc ouăle pe care sunt lipite frunze sau bucăţi de plante culese din grădină. "Frunzele se umezesc şi oul se umezeşte şi căutăm cele care se lipsesc mai bine pe ou. Acuma îl învelesc într-un ciorap."
La fiert se mai lasă încă un sfert de oră.
"Dacă se învârte aşa înseamnă că e fiert. Acum pentru luciu îl dăm cu slănină."
Vopsitul ouălor cu coji de ceapă e un obicei din străbuni la care femeile din Moisei ţin foarte mult. Nu există casă în care pe masa de Paşte să nu se găsească astfel de ouă.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa