Familia Kovacs locuieşte de doi ani într-unul din cele mai noi cartiere din Oradea. A părăsit blocul construit inainte de 90 pentru un cămin nou.
"În primul rând, pentru spaţiul doream un spaţiu mai mare şi în apartamentul vechi plăteam mult la întreţinere", explică Nicoleta Kovacs.
In scurt timp şi-au dat seama de avantajele noii locuinţe.
"Întreţinerea este mult mai ieftină decât la cele vechi; izolaţia fonică, nu se pierde căldura. Eu am venit de la 70 de metri pătraţi. Momentan, am 150 metri pătraţi şi întreţinerea este la fel la vechi, ca la nou", spune Levente Kovacs.
"Dacă facem o comparaţie apartament vechi - apartament nou, la cel nou factura la întreţinere se reduce cu 50% iarna. Iar, dacă ne referim la un apartament cu două camere, costul este 130-150 de lei pe lună", susţine Ramona Ivan, reprezentanta unui dezvoltator imobiliar.
În blocurile vechi pentru un apartament de două camere se plăteşte în jur de 400 de lei. Diferenţa se explică prin faptul că apartamentele noi beneficiază de o clasă energetică superioară, realizate cu materiale moderne. Centrala proprie şi contorizarea individuală pe fiecare apartament elimină pierderile regăsite în facturile locatarilor din blocurile vechi.
Cu toate acestea, pe piaţă apartamentele vechi au trecere mult mai mare.
"Din punct de vedere a proporţiei şi numărului de vânzări a apartamentelor vechi şi a celor noi, cele vechi ajung la 90% din totalul vânzărilor", confirmă Valentin Cătană, directorul unei agenţii imobiliare.
Explicatia: pretul apartamentelor vechi e in multe cazuri mult mai mic iar pozitionarea in zone dezvoltate urban.